Gazdaság

2013.01.27. 16:04

Nőtt az adóbevétel: a vártnál jobban teljesített a helyi gazdaság

Szombathely - Nőtt Szombathely iparűzési- és építményadó bevétele tavaly. Az idén emelés nem lesz, továbbra sem adózunk a lakáscélú ingatlanok után.

A vártnál jobban alakult Szombathely iparűzési adóbevétele: 2012-ben 5,5 milliárd forintot fizettek be a város vállalkozásai a város kasszájába, a tavalyi költségvetésbe tervezett összegnél (4,8 milliárd forintnál) 740 millió forinttal többet. Ez csaknem harminc százalékos növekedést jelent a 2010-es 4,3 milliárdos teljesítményhez képest. 2009-ben mely a válság mélypontjának tekinthető , 4,3 milliárd forint folyt be ezen a címen, tájékoztatta a Vas Népét Molnár Miklós gazdasági alpolgármester. Kérdésünkre, hogy az idei emelkedésben mennyire játszott szerepet az iparűzési adó mentesség 1,2 millió forintra történt leszállítása, azt a választ kaptuk, hogy 20-30 millió forintot.

A megyeszékhely adóbevétele az elmúlt években mindig növekedett. Grafika: Kelemen Attila

Az iparűzési adó ötven százalékát a tíz legnagyobb adózó fizette be. Molnár Miklós megjegyezte, hogy ez is mutatja a nagyvállalkozások helyét a kisebbekét sem figyelmen kívül hagyva a város gazdaságában. Az emelkedés nem új cégek betelepülésének köszönhető, hanem a már itt lévők beruházásainak és gazdasági teljesítményének. Az iparűzési adó egy hozzáadott érték típusú adófajta, a GDP-hez mérten a városi adóbevétel alakulása szerint Szombathely az elmúlt két évben kétszámjegyű gazdasági növekedést könyvelhetett el.

A város másik jelentős saját bevételi forrása az építményadó, ez a vártnak megfelelően teljesült: 1,2 milliárd forintot fizettek be a nem lakáscélú ingatlanok után. Tavaly ebben az adófajtában történt emelés, az idén nem lesz. (250 millió forinttal nőtt a bevétel ebből az adófajtából.) A tavalyi emelés nagy megütközést váltott ki, főleg a mikro- és kisvállalkozások körében. Az elmúlt év folyamán érkeztek észrevételek az adózóktól tudtuk meg az alpolgármestertől ezek vizsgálata folyik, esetleg sor kerülhet korrekcióra is, de ez semmiképpen nem jelent adóemelést jelentette ki. Nem tervezi a városvezetés az adózók körének kiterjesztését sem, tehát a lakáscélú építmények után Szombathelyen 2013-ban sem kell adót fizetni.

 

A helyi adók egyre nagyobb szerepet kapnak a városok gazdálkodásában. Győrben 2011-ben döntöttek az építményadó emeléséről, amely ettől az évtől lépett érvénybe. Zalaegerszeg a régióban egyedülállóan egyáltalán nem vet ki építményadót. Sopronban viszont kommunális adót fizetnek a lakások után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!