Gazdaság

2013.03.26. 16:40

Keresett hiányszakmák

Szombathely - Nagy a kereslet a hiányszakmákat tanuló diákok iránt, akiket az állam és a cégek is támogatnak. Ők havi 110 ezer forintot is kaphatnak.

Az iskolarendszerű szakképzés elméleti oldala a tankerülethez került, míg a gyakorlati részéért továbbra is a kamara a felelős. A gazdaság szempontjából fontos, hogy piacképes szakmákat kínáljanak a vállalkozásoknak. Ma még hazánkban nem jellemző a németországi modell, miszerint a vállalat maga, saját költségén taníttatja ki a diákokat, akiknek a későbbiekben állást is kínálnak. A legnagyobb kereslet a hiányszakmákat tanulók iránt mutatkozik. Őket nemcsak az állam támogatja, hanem azok a cégek is, akiknél a diákok a gyakorlati idejüket töltik. Így előfordulhat, hogy egy tanuló akár havi 110 ezer forintot is kereshet. Éppen emiatt ma már a szülők is jobban meggondolják, hova, melyik iskolába íratják a gyermeküket szakmát tanulni.

A 2012/2013-as tanévre vonatkozó ösztöndíjas hiányszakképzések tízes listájában első helyen található a szerkezetlakatos, amit az ács-állványozó, a szerszámkészítő, a gépi forgácsoló, a szakács követ. Szintén kereslet mutatkozik a szociális gondozók, ápolók, a hegesztők, a kőművesek, a szabók és a villanyszerelők iránt. A 2013/2014-es jövő tanévben ugyancsak támogatják az ácsnak, az épület és szerkezet lakatosnak, a gépi forgácsolónak és a hegesztőnek tanulókat. Kőművesre és hidegburkolóra, mechatronikus karbantartóra, női szabóra, szerszámkészítőre, szociális gondozóra és ápolóra, valamint villanyszerelőre is szükség lesz. Ez utóbbi szakmákat tanuló diákok szintén hozzájárulásra számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!