Gazdaság

2013.03.21. 16:42

Tavaly az import áfa hozta a legtöbbet

A régiós vám- és pénzügyőrség szervei a tervek felett teljesítettek, s tavaly 37,5 milliárd forintos bevétellel járultak hozzá az állami büdzséhez.

Kiss Tamás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal két éve az állami adó- és vámhatósági feladatait összevontan, így hatékonyabban, költségtakarékosan látja el. Ennek is köszönhetően a vámszervek minden évben az elvárásoknak megfelelően, sőt az előírásokat meghaladóan túlteljesítik az előirányzatokat.

Tavaly a költségvetési irányzatként megfogalmazott 31 milliárd forintot 17,4 százalékkal teljesítette túl a régió.   A Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság és a felügyelete alá tartozó alsó fokú szervek tavaly 37,5 milliárd forint bevételt biztosítottak.   A  tavalyi eredményekhez képest ez mintegy 9,6 százalékos növekedés. A legjelentősebb bevételi forrás a gazdaság élénkülésének köszönhetően 14,3 milliárd forinttal az import áfa, a sorban a második 13,5 milliárddal a sör és alkoholtermékek adóztatásából befolyt jövedéki adó.

A bevételek alakulásáról dr. Fekete Attila régiós vám és pénzügyőr főigazgató adott tájékoztatást (Fotó: Mészáros Mátyás)




Régiónk gazdaságilag és iparilag is az ország egyik legfejlettebb térsége, így nem meglepő, hogy a bevételeket meghatározó importforgalom 15 százalékkal, míg az áruk mennyisége 32 százalékkal növekedett, mely az általános áfa tétel növekedésével együtt az import áfa bevételek 11,2 százalékos emelkedését generálta.   Az uniós vámbevétel meghaladta a 4,2 milliárd forintot, a tavalyi eredményekhez képest ez 12 százalékos növekedés.   

A regisztrációs adó a tavalyi 4,6 milliárd forintról 1,9 milliárd forintra csökkent annak ellenére, hogy a régióban forgalomba helyezett járművek száma 65 százalékkal nőtt. A bevételek visszaesését a jelentős adótétel csökkenés okozta.  A környezetvédelmi termékdíj bevétel a megelőző évben beszedett 865 millió után tavaly már a 4,2 milliárd forintot is meghaladta, a népegészségügyi termékadóból pedig 370 millió forint bevétel keletkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!