Gazdaság

2013.07.16. 16:18

A rugalmas foglalkoztatás versenyelőnyt jelent a cégek számára

Szombathely - A Joint Venture Szövetség rendezvényén több érv is elhangzott az atipikus foglalkoztatási formák alkalmazása mellett.

Kiss Tamás

A gazdaságélénkítés különleges eszközei címmel megrendezett konferencia elején dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármester a munkahelyek fontosságáról, s arról is szólt, hogy a megyeszékhely nagyvállalatai és az önkormányzat közös erőfeszítéseket tesznek a gazdaságfejlesztés érdekében. Megemlítette, hogy az eme törekvés jegyében fogant Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ munkáját a kormány kiemelten kezeli, s a polgármester arra is kitért, hogy a fejlődéshez szükséges, magasan képzett munkaerő előteremtése okán a szakképzés fejlesztése mellett Szombathelyen jövőre a gépészmérnök képzés is elindul.

A folytatásban Szendrey Silvia, a Joint Venture Szövetség ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy a szervezet számára a tagság érdekeinek képviselete, a döntéshozók megszólítása és a tagvállalatok versenyképességének növelését szolgáló információk közvetítése is kiemelten fontos. Ennek szellemében adta át a szót dr. Fehér Dániel ügyvéd, adótanácsadónak (Fehér Nemes Ügyvédi Iroda), aki az új Munka Törvénykönyvének rendelkezései közül az atipikus foglalkoztatási formákat ismertette a hallgatósággal. Mint elmondta: a behívás alapján történő munkavégzés a munkaidő rugalmas, hatékony felhasználását teszi lehetővé, a munkakörmegosztás esetén pedig egy feladatkörre több munkavállalót szerződtet a munkáltató, s arra is lehetőség van, hogy több munkáltató alkalmazzon egy munkavállalót, dr. Fehér Dániel példája szerint mondjuk pénzügyi szakembert. A távmunka, vagyis, amikor a munkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen (általában a munkavállaló otthonában) folyik információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközökkel, szintén növeli a foglalkoztatás rugalmasságát, s mint arra a szakértő szintén kitért: a részmunkaidős foglalkoztatás sem új, de különösen a nők esetében a munkáltató és a munkavállaló javát egyaránt kitűnően szolgálhatja.

Bedolgozói munkaviszony konkrét munka elvégzésére létesíthető, továbbá az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai szerint is végezhető munka. Határozott idejű munkaszerződést általában projektmunkákra vagy egy beosztott hosszabb távú helyettesítésekor szoktak kötni a munkáltatók. Ennek időtartamáról konkrét megállapodást kell kötni.

Mint arra dr. Fehér Dániel ugyancsak kitért, az új Munka Törvénykönyve a visszatérő kismamák foglalkoztatására.vonatkozó szabályozást is átalakította, életszerűbbre szabta.

Kuntner Andrea adópartner (VGD Ferencz & Partner Kft.) azzal kezdte előadását, hogy a munkáltatók sajnos nem ismerik még eléggé az új szabályok adta lehetőségeket, vagy éppenséggel azért nem élnek azokkal, mert eltér az eddigi rutinjuktól. Holott, mint (számokkal alátámasztott) mondandójából kiderült, nagyon is megérné, ha beleásnák magukat például a behívás alapján végzett, vagy éppen a több munkáltató által létesített egy munkaviszonyra alapuló munkavégzés részleteibe. Kuntner Andrea a nem szakképzett munkavállalók, a pályakezdők, a 25 év alatti és az 55 év feletti munkavállalók, a tartós álláskeresők, az anyaságiról visszatérő munkavállalók, a kutatók után járó szociális hozzájárulási adókedvezményekre is felhívta a jelenlévők figyelmét.

Mindenkinek érdemes számba vennie, hogy a dolgozói közül kikre érvényesek a kedvezmények, tanácsolta Kuntner Andrea, aki a folytatásban arra is kitért, hogy a kiküldetés, mint atipikus foglalkoztatási forma alkalmazásával is komoly adó- és járulékelőnyökhöz juthatnak a vállalkozások.

Utolsó előadóként Kolman László, az Oberbank AG Magyarországi Fióktelep szombathelyi fiókjának vezetője elevenítette fel, hogy a válság nyomán miként változott a pénzintézetek céltartalék képzése, illetve, hogy mennyit zsugorodott a piac, s hogy a kormányzati intézkedések (köztük a bankadó és a tranzakciós adó) milyen hatást gyakoroltak a hitelpiacra. A banki válaszok az óvatosabb működés (például a kockázatos termékek megszüntetése, fedezeti elvárások szigorítása és a takarékosság felé) felé mutatnak.

Az Oberbank törekvéseiről szólva Kolman László az expanziós politikát, az ügyfélszám növelését, a hitelezési aktivitást, a folyamatosan magas kamatokat biztosító termékeket is említette, s arról is beszámolt, hogy a pénzintézet a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjában is részt vesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!