Gazdaság

2013.07.25. 22:00

Egyre kelendőbb a kiváló magyar szójabab

Bük - Hazánkban ma tilos génmódosított (GMO) szóját termeszteni: ez felkeltette egy nagy angol cég érdeklődését.

Peltzer Géza

Anglia egyik legjelentősebb, kifejezetten minőségi élelmiszerekkel foglalkozó kereskedelmi lánca, és egyben az angol királyi család beszállítója, a Waitrose (37 ezer alkalmazottjuk van, 1904 óta vannak a piacon, kb. 5 százalékos a piaci részarányuk Angliában, a királyi udvar beszállítója, jelentős bio- és konvencionális termékfelvásárló, a legfontosabb állati eredetű termékek beszállítója tojás, több százezer tonna pulyka-, sertés-, marhahús) a hét elején a Duna Szója Szövetség meghívására érkezett Ausztriába és Magyarországra. A látogatás célja a garantáltan GMO-mentes, minőségi szójabab-beszállítókkal történő kapcsolatfelvétel volt.

Bécsben a talajtani egyetemen (BOKU) voltak tapasztalatcserén, ezután a 15 tagú nemzetközi delegáció Magyarország egyik legnagyobb, minőségi szójavetőmag előállító és forgalmazó vállalatánál, a Karintia Kft.-nél tett látogatást. A cégvezető, Bene Zoltán elmondta, hogy a vasvári székhelyű vállalat 1995 óta vesz részt Európában a szántóföldi növénytermesztés termékeinek bel- és külkereskedelmében. Hozzátette: hazánkban jelenleg több mint 40 ezer hektáron vetnek szóját, de a klimatikus viszonyainknak köszönhetően lényegesen többet is lehetne termeszteni. Kiemelte, hogy mivel a világ szójatermésének 80 százaléka ma már génmódosított, még jobban kell hangsúlyoznunk azt a tényt, hogy hazánkban az alaptörvényben van rögzítve, hogy mindenkinek joga van a GMO-mentes termékekhez.

A szójatermesztés szakemberei Bükön és Vasváron is jártak. Fotó: Bene Zoltán

A hazai ellenőrzés továbbá nagyon szigorú, ami ugyancsak garantálhatja hogy továbbra is fenntarthassuk Magyarország GMO-mentes státuszát. A magyarországi látogatás a Büki székhelyű Vita Kft. szójatermő területeinek bejárásával folytatódott. A cég ügyvezetője a szójatábla szélén mutatta be cégüket, és elmondta, hogy évek óta választja a Karintia Kft. bőtermő szójafajtáit. Beszélt a szója növénytermesztési sajátosságairól és a terményértékesítési tapasztalatairól. Matthias Krön, a Duna Szója Szövetség elnöke mindenkit biztosított arról, hogy a szövetségük továbbra is minden eszközzel támogatja a Duna régió GMO-mentes szójabab termesztésének elterjedését. Ezt a kiváló genetikájú fajtákkal és az egyre bővülő bel- és külföldi felvevőpiacok felkutatásával is ösztönzik.

Az eredeti, fémzárolt szójavetőmag-piac közel 20 százalékát birtokló Karintia Kft. büszke arra, hogy a kiváló minőségű, magyar GMO-mentes szójabab híre az angol királyi udvarig ért el. A Karintia Kft. egyébként az ellenőrzött körülmények között termesztett saját szójafajtáiból származó termésért felárat szándékozik fizetni.

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára aláírt egy Duna menti "szójanyilatkozatot", amihez csatlakozott Ausztria, Bajorország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Bosznia-Hercegovina is. Az együttműködés lényege az, hogy a Duna térségében visszaszorítsák a génmódosított szójatermékeket.

A Karintia Kft. és a RAM vezetői látogatást tettek tavasszal az államtitkáránál. Ennek célja a garantáltan GMO-mentes szójabab termesztésének elterjesztése volt a Duna régióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!