Gazdaság

2013.07.25. 22:00

Élénkülő munkaerőpiac Vas megyében

Vas megye - Júniusban tovább folytatódott a regisztrált álláskeresők hónapok óta tartó csökkenése, ennek üteme azonban valamelyest mérséklődött az előzőekhez képest.

Kiss Tamás

A Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjától kapott adatok szerint az év hatodik hónapjában 8035-en szerepeltek a nyilvántartási rendszerben, 4,8 százalékkal kevesebben, mint májusban. Év eleje óta – a folyamatos csökkenés következtében – összességében már közel 25 százalékkal fogyott az álláskeresők száma.

Az előző hónaphoz képest végbement kedvező változások – Vasvár kivételével - a megye minden térségére jellemzőek, a nyilvántartott álláskeresők számának a csökkenése azonban egyik kirendeltségen sem érte el a 10 százalékot. Az elmúlt év júniusához képest 882 fővel (12,6 százalékkal) emelkedett az álláskeresők száma.

Az iparban a fejlesztések hatására több vállalatnál is újabb munkahelyek jöhetnek még létre. Fotó: Benkő Sándor

A megye valamennyi térségében több munkanélkülit tartottak nyilván, mint egy évvel korábban. A növekedés mértéke a kőszegi és a szombathelyi térségben volt a legkisebb, ahol nem érte a 10 százalékot, a körmendi, sárvári és vasvári kirendeltségen pedig a legnagyobb mértékű, ahol meghaladta a 20 százalékot. Celldömölk és Szentgotthárd foglalkoztatási körzetében egy év alatt 10 százalék körül emelkedett az álláskeresők száma. Megyei szinten a munkanélküliség relatív szintje júniusban 0,6 százalékponttal kedvezőtlenebbül alakult az elmúlt év azonos időszaki adatnál (6,0 százalék). Legnagyobb romlást Körmend, Sárvár és Vasvár vonzáskörzetében mutatnak az adatok, ahol több mint 1 százalékponttal magasabb a nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya, mint egy évvel korábban. Az év hatodik hónapjában az előző havi 7 százalékról 6,6 százalékra csökkent az álláskeresési ráta. A legalacsonyabb mutatóval (5,4 százalék) Szombathely vonzáskörzetében találkozhatunk, de Kőszeg (6,0 százalék) és Körmend (6,4 százalék) térségében is kedvezőbb a munkaerő-piaci helyzet a megyei átlagnál. Sárvár körzetében 7,2 százalék, Szentgotthárd vonzáskörzetében 7,1 százalék az álláskeresők aránya. Celldömölk térségében a gazdaságilag aktív népesség 9 százaléka, Vasvár körzetében pedig a 12,2 százaléka regisztrált álláskereső. Az álláskeresési ráta mértéke a megyében egyedül az utóbbi térségben haladja meg a 10 százalékot.

Mint a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának adatsorából szintén kiderül: az év eleji magas létszámot követően több hónapon keresztül dinamikus csökkenés volt tapasztalható a férfi álláskeresők körében. A férfi álláskeresők számának a folyamatos erőteljes fogyása részben a szezonális munkák, részben a közfoglalkoztatási programok munkaerő igényének a következménye. Mindkét esetben nagyobb arányban igényeltek férfi munkaerőt a foglalkoztatók.

A mérséklődő tendencia jellemző maradt júniusban is, üteme (5 százalék) azonban a korábbiakhoz képest visszafogottabb volt. A folyamatok eredményeként májusban és júniusban is 4 százalékkal kevesebb férfi szerepelt az álláskeresők között, mint nő.

Az év hatodik hónapjában a májusihoz képest élénkült a munkaerő iránti kereslet: A foglalkoztatók júniusban 990 új álláslehetőséget jeleztek a kirendeltségeken, egynegyedével többet, mit az előző hónapban.

Az adatok szerint az új munkaalkalmak előző hónaphoz mért bővülését a nem támogatott állások számának a növekedése okozta. Az egy hónappal korábbiakhoz hasonlóan a feldolgozóipar mellett az önkormányzatok, valamint a kereskedelem kínálta a legtöbb üres állást.


Júniusban a regisztrált álláskeresők 19 százaléka volt 25 éves vagy fiatalabb, mintegy 55 százalék tartozott a 26-50 éves korcsoportba, minden negyedik pedig betöltötte már az 50. életévét. Egy év távlatában emelkedett az alacsony végzettségűek aránya, és az álláskeresők 35,4 százaléka rendelkezett legfeljebb nyolc általánossal.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!