Gazdaság

2013.09.25. 17:59

Csökkent a munkát keresők, nőtt a munkahelyek száma Vas megyében

Vas megye - Tovább mérséklődött az álláskeresők száma, a kínált állásoké nőtt, ám az egy évvel ezelőttinél még mindig rosszabb a helyzet.

Kupi Györgyi

Augusztusban enyhén mérséklődött a regisztrált álláskeresők száma az előző hónaphoz képest, 8009 álláskereső szerepelt a kirendeltségek nyilvántartásában, 1,2 százalékkal (egy híján száz fővel) kevesebb, mint júliusban. Ennek ellenére az idén augusztusban mintegy 10 százalékkal (785 fővel) több volt a regisztrált álláskereső, mint tavaly ugyanebben a hónapban.

A kirendeltségek többségén csökkent, vagy érdemben nem változott az álláskeresők száma az előző hónaphoz képest. A csökkenés üteme azonban sehol sem haladta meg a hat százalékot. Egyedül Kőszeg térségében emelkedett az álláskeresők száma a júliusihoz képest, ahol a bővülés üteme meghaladta az öt százalékot. Szentgotthárd kivételével a megye valamennyi térségében több munkanélkülit tartottunk nyilván, mint egy évvel korábban.

Közmunkások Telekesen. Vasvár térségében régóta a legrosszabb a munkaerőpiaci helyzet. Fotó: Archív

A növekedés mértéke a szombathelyi térségben volt a legkisebb, ahol öt százalék alatt maradt, a körmendi, sárvári kirendeltségen pedig a legnagyobb mértékű, ahol meghaladta a húsz százalékot. Celldömölk, Kőszeg és Vasvár foglalkoztatási körzetében egy év alatt tíz-tizenöt százalékkal emelkedett az álláskeresők száma. Az év nyolcadik hónapjában az előző havi 6,7 százalékról 6,6 százalékra változott az álláskeresési ráta. A legkedvezőbb a kép Szombathely térségében, 5,4 százalék (2950 fő), de Kőszeg (6,2 százalék, 669 fő ), Szentgotthárd (6,4 százalék, 435 fő) és Körmend (6,5 százalék, 851 fő) térségében is kedvezőbb a munkaerő-piaci helyzet a megyei átlagnál. Sárvár körzetében 7,2 százalék az álláskeresők aránya, itt 1346 ember keres munkát, Celldömölk térségében a gazdaságilag aktív népességnek a 9 százaléka regisztrált munkanélküli, szám szerint 1047 fő, Vasvár körzetében pedig a 12 százalékos a ráta, 712 főkeres állást.

Az év nyolcadik hónapjában tovább élénkült a munkaerő iránti kereslet, a bővülés üteme azonban elmaradt az előző havitól. A foglalkoztatók augusztusban 1654 új álláslehetőséget jeleztek a kirendeltségeken, 7,7 százalékkal többet, mit az előző hónapban.

A támogatott álláshelyek száma (334) százalékkal csökkent a júliusihoz képest, amelyben szerepe volt, hogy a diákok számára meghirdetett nyári munkaerő-piaci program keretében az előző havinál kevesebb munkalehetőséget kínáltak az önkormányzatok illetve azok intézményei.

A nem támogatott munkahelyek száma 1320 mintegy 20 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, amelyben szerepe volt, hogy az üres állások között megjelent az új 112-es segélyhívó rendszer szombathelyi hívásfogadó központjának több száz főt érintő munkaerőigénye. Augusztusban az elsődleges munkaerőpiacon a munkaerő-kölcsönző cégek kínálták az állások, több, mint négytizedét, a hívásfogadó központ pedig a közel egyharmadát ). A feldolgozóipar területére az üres állások alig több, mint egytizedét hirdették. A gazdaság többi területén ennél lényegesen alacsonyabb szintű volt a munkaerő iránti kereslet.

Az előző év azonos időszakához képest 2,7-szer több munkaerő-igényt jeleztek a munkáltatók a hónap során, ezen belül a támogatott üres munkahelyek száma 1,8-szeresére, a nem támogatottaké 3-szorosára bővült.

Az újonnan bejelentett állások nyolcvan százaléka volt nem támogatott, húsz százalékát kínálták valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretén belül. A kőszegi térség kivételével a kirendeltségeken a nem támogatott állások voltak túlsúlyban. Az üres állások több, mint felét a szombathelyi kirendeltségen kínálták augusztusban.

 

Az álláskeresők négytizede volt jogosult álláskeresési ellátásra: járadékra 950 fő, segélyre 355- fő volt jogosult, szociális ellátást (foglalkoztatást helyettesítő támogatást, vagy rendszeres szociális segélyt) 1966 fő kapott augusztusban. A regisztrált álláskeresők hatvan százaléka semmilyen ellátásban nem részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!