Gazdaság

2013.10.08. 16:00

Hallgatókat támogatnak Szombathelyen

Szombathely - Nagyvállalatok vezetői és az önkormányzat között jött lére szerződés a felsőoktatási hallgatók ösztöndíjáról.

Kupi Györgyi

– A „Szombathely visszavár" ösztöndíjat azért alapítottuk, hogy hiányszakmákban tanuló fiatalok visszajöjjenek a városunkba – mondta Puskás Tivadar polgármester kedden az önkormányzat és a város hat legnagyobb munkáltatója között kötött szerződés aláírásakor.

Brumbauer József, a BPW Hungária Kft. igazgatója elmondta, hogy a BPW és a város ösztöndíja sokat segíthet a fiatalok megtartásában. Szabó András, a Delphi Hungary Kft. igazgatója örül, hogy a város megtette a szükséges lépéseket ennek érdekében. Gaál László, a Jabil CircuitHungary Kft. üzletágvezetője szerint szakemberekkel lehet garantálni a régió fejlődését. Michael Reinig, az LuK Savaria Kft. igazgatója megjegyezte, nem csak a mérnökök, hanem az orvosok és az óvónők megtartása is fontos a cégeknek, a minőségi munkaerő megnézi, milyen szolgáltatást nyújt egy település. Takács Balázs, a TDK-Epcos Kft. igazgatója szerint a munkaerő megtartásában is verseny van a régiók között. Novák Tibor, a Falco Zrt. igazgatósági elnöke hangsúlyozta, hogy a folyamatos beruházásoknak akkor van értelme, ha van szakember is.

A gazdasági társaságok a programban részt vevő hallgatók számára gyakorlati hely biztosítását, később pedig a végzettek foglalkoztatását vállalták, a szombathelyi önkormányzat a szorgalmi időszakra havi ötvenezer forint ösztöndíj fizetését a hallgatóknak.

Huszonnégy hallgató pályázott, közülük van, aki már egy év múlva munkába is állhat a városban, van, aki viszont az idén felvételezik. Hét mérnök, tizenöt óvodapedagógus és két orvostanhallgató, illetve felvételiző van a pályázók között. Egy felmérés szerint ezek azok a területek, ahonnét leginkább hiányzik a szakember – tudtuk meg Molnár Miklós gazdasági alpolgármestertől, aki megjegyezte, hogy a szerződést aláíró vállalatok a város legnagyobb adófizetői, az adóbevétel 45 százaléka tőlük származik.

– Ha nekik jó, akkor az nekünk is, a város visszasegít a közös célok érdekében – mondta az alpolgármester.

A közgyűlés októberben dönt a támogatásokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!