Gazdaság

2013.11.05. 16:05

A magyar föld védett lesz

Vép - A földforgalmi törvény és jogszabályi környezete kérdésköréről tartottak agrárfórumot kedd délután a szakiskolában.

Farkas Eszter

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Vas Megyei Igazgatósága rendezett a vépi szakiskolában agrárfórumot kedden délután, melynek témája a földforgalmi törvény és jogszabályi környezete volt. Az agrárfórumot hatalmas érdeklődés övezte.

Póczik István, az NAK megyei elnöke egy bejelentéssel kezdte a fórumot: a jövőben dr. Pusztavámi Márton veszi át a megyei elnöki feladatokat. Ezt követően átadták az első megyei kamarai kártyát Horváth József bucsui gazdálkodónak. A kártya különböző kedvezményekkel segíti a gazdálkodókat.

Dr. Simon Attila István helyettes államtitkár elmondta: törvény szabályozza, hogy ki vehet termőföldet. Fotó: Szendi Péter

A fórum első előadását dr. Simon Attila István jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár tartotta. Elmondta: június végén fogadta el a parlament az új földtörvényt, amely szabályozza azt, hogy ki vehet majd termőföldet.

– A kétharmados törvénnyel a magyar föld védett lesz – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Ezt követően dr. Papp Bálint, a Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztályának vezetője állt a pódiumra. Hangsúlyozta: az új cél az, hogy a nagybirtok helyett a családi, kis és közepes gazdálkodók kerüljenek az előtérbe. Hozzátette, hogy a 2017-ig lejáró szerződésű földbérleteket újra meg fogják hirdetni.

Dr. Péter Mihály, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet felügyelő bizottságának elnöke a haszonbérlet pályáztatásának helyzetéről és az osztatlan közös tulajdonról beszélt. Kiemelte: a kormány azt tűzte ki célul, hogy az osztatlan közös tulajdonú termőföldeket megszüntesse. Az országban elsőként Vas megyében kezdték meg a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös földtulajdonok megszüntetését. A megyében a tulajdonosok 25 százaléka élt ezzel a lehetőséggel a június elsejei határidőig. A kormány 2 milliárd forintot biztosított erre a 2013-as költségvetésben. Akik nem éltek a lehetőséggel, azok számára is van lehetőség később az osztatlan közös földtulajdon felszámolására, de ennek költségeit már a kérelmezőnek kell viselnie. Az elnök reményét fejezte ki, hogy még többen fognak élni ezzel a lehetőséggel. Az előadások után a fórum résztvevői kérdéseket tehettek fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!