Gazdaság

2013.11.20. 18:30

Labort avattak a szakképzőben

Szombathely - Iskolai labort avattak, ezúttal a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskolában. Ünneplőbe öltözött diákok jelenlétében, ünnepélyes keretek között adták át a korszerű eszközökkel felszerelt Jabil-termet.

Tóth Szabolcs

A cég évek óta jó kapcsolatot ápol az oktatási intézménnyel, tavaly óta pedig Jabil-szakkör is működik. A cél, hogy a diákok az elméleti tudás mellett gyakorlati ismereteket szerezzenek. Sümegi Tamás tanintézmény-vezető elmondta, és a Jabil munkatársai rendszeresen segítik az intézményt. Az átadón jelen volt dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő is, aki szerint az itt megvalósult terem összekötő híd, jól példázza azt a célt, melyet kitűztek, az oktatás és a vállalatok kapcsolatának szorosabbra fűzését.

Mint a kormány tagja, örömét fejezte ki, hogy míg a híradások arról szólnak, hogy a Jabil Kelet-Magyarországon leépít, itt a nyugati régióban ebből semmi nem tapasztalható, sőt a vállalat további fejlesztéseket tervez. A miniszter kiemelte, hogy a győri Audi és kecskeméti Mercedes-gyár mellé kezd harmadik erőként felsorakozni a Nyugat-pannon Járműipari és Mechatronikai Centrum. Az volt a cél, hogy összekapcsoljuk a vállalatok igényeit és a helyi szakemberképzést hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, hogy a kormány is célul tűzte ki Magyarország újraiparosítását.

 



A Jabil jó kapcsolatot ápol az iskolával, segítik az intézményt (Fotó: Horváth Csaba)

 

Hende Csaba szólt azokhoz a fiatalokhoz is, akik jelenleg a Műszaki Szakképző Iskolában tanultak. Mint mondta, ha kitartással, állhatatosan tanulnak, stabil életpályát garantálnak nekik a helyi cégek. A miniszter hozzátette: a fiatalok akkor tudnak családot alapítani, jó életszínvonalon élni, ha tanulnak. A tudást ugyanis senki nem tudja tőletek elvenni - fogalmazott Hende Csaba. Dr. Puskás Tivadar polgármester köszönetet mondott a Jabilnek, hogy befektet, ezzel is segítve a diákok tudásának gyarapodását.

A laborban található egyik oktatótábláról idézett, miszerint az elmélet elméletileg megegyezik a gyakorlattal. Mint mondta, azok tudnak sikeresek lenni, akik kilépve az elméletből, a gyakorlatban is alkalmazni tudják azt a tudást, melyet a szakképző intézmény falai között szereztek. Dr. Puskás Tivadar elmondta: a cél, hogy a térségbe huszonötezer új munkahely, és 250 milliárd forint tőkebefektetés áramoljon. A múlt héten a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban avattunk fel új, természettudományos labort, melyet 300 millió forint Európai Uniós támogatásból valósítottak meg.

Adni jó - hangsúlyozta Pajor Attila, a Jabil Kft. ügyvezetője, példaértékűnek nevezve a szakképző intézmény és a vállalat kapcsolatát. Mint mondta, a gazdasági társaságok általában azt nézik, hogy egy-egy befektetés mennyi idő alatt térül meg. - A tudásba történő befektetés azonban mindig jó befektetés mondta a cégvezető, kiemelve, hogy aki ad, az kap is.

A rendezvény végén dr. Hende Csaba, dr. Puskás Tivadar és Pajor Attila átvágták a nemzetszínű szalagot, jelképesen is felavatva ezzel a Szombathelyi Műszaki Szakképzőiskola tantermét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!