Gazdaság

2013.11.19. 12:35

Távhő: gúzsba kötve

Szombathely - Az üzleti tervhez képest jobban alakult a távhőszolgáltató első félévi eredménye, de a rezsicsökkentés és az államilag limitált nyereség miatt lehetnek nehézségei.

Kupi Györgyi

A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. féléves adózás előtti eredménye több mint 69 millió forint, amely amely jelentősen jobb az üzleti tervben vártnál – derül ki a társaság első félévi beszámolójából, melyet nemrégiben tárgyalt a szombathelyi képviselő-testület. A tavaszi hideg miatt a hőértékesítés a vártnál nagyobb volt, így az első féléves árbevétel is. A folyószámla hitelkeretet nem kellett igénybevenniük, folyamatos betétlekötésük volt. Ugyanakkor nőtt a cég kintlévősége, ez június 30-án meghaladta a 369 millió forintot.

„A lakossági hátralék folyamatosan emelkedik, egyre több családnak okoz nehézséget a lakhatással kapcsolatos számlák kifizetése. A fogyasztóknál a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az aktuális havi számlák folyamatos érkezése mellett nem tudják a hátralékukat törleszteni. A csökkenő jövedelmekkel párhuzamosan szűkülnek az alacsony jövedelemmel rendelkezők számára a korlátozottan elérhető állami támogatások” – állapítja meg a beszámoló.


Egyelőre nincs nagy gáz. Képünkön a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. Vízöntő utcai telephelye



A hátralék több mint 44 százaléka egy éven túli tartozás.A rezsicsökkentés miatt a lakossági fogyasztók tíz százalékkal kevesebbet fizetnek a szolgáltatásért, a távhőnek viszont ez bevételkiesést jelent. Ezt a kiesést ebben az félévben az állam az 400 millió forinttal kompenzálta, azaz megtérítette a cégnek. Az energiatámogatás az alaptevékenység teljes – támogatást is beleértve – bevételének közel 20 százalékát tette ki a nem a fogyasztóktól, hanem az adófizetőktől érkező bevétel.A távhőszolgáltatáson törvényi szabályozás miatt 2 százalék nyereség lehet.

„A távhőszolgáltatók mögött jellemzően nem állnak tőkeerős tulajdonosok, ezért a gazdálkodási kockázatokra, a folyó finanszírozásra és a bővítő beruházások önrészére a nyereség kell, hogy fedezetet biztosítson, ami a jelenlegi 2 százalékos korlát mellett nem lehetséges. A gyakorlat emellett nem ösztönöz a hatékonyság javítására, mert ha a társaság költséget takarít meg, azzal a kapott támogatása csökkenhet” – figyelmeztetnek a szakemberek a várható nehézségekre, amelyek nem, csak a szombathelyi távhőszolgálatót, hanem az egész lakossági energiaszektort érintik. 

Az újabb tízszázalékos lakossági díjcsökkentés bevételkieséssel jár, ezért a vállalat kezdeményezi az állami támogatás megnövelését az illetékes hatóságnál, valamint az képviselő-testületnél az idei üzleti terv módosítását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!