Gazdaság

2014.01.10. 11:15

Élmezőnyben Vas megye

Vas megye - A vállalkozások területi eloszlásához hasonlóan a külföldi tőke megtelepedési esélye is összefügg az egyes térségek eltérő gazdasági adottságaival, infrastrukturális ellátottságával.

Kelemen Attila

2011-ben a területre bontható külföldi tőkeállomány 17,6 ezer milliárd forintot tett ki, amelynek 60 százaléka közép-magyarországi, 21 százaléka nyugat-dunántúli, 7 százaléka pedig közép-dunántúli székhelyű vállalkozásokban működött. Észak-Magyarország, Dél- és Észak-Alföld részesedése régiónként 3–4 százalékos volt, Dél-Dunántúlé pedig továbbra sem érte el a 2 százalékot.

A külföldi tőke területi koncentrációját még élesebben mutatja, hogy az állomány több mint kétharmada Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében összpontosult, és ezen belül is meghatározó szerepe van néhány nagyvállalatnak.

2011-ben Magyarországon az egy lakosra jutó külföldi befektetések összege 1,8 millió forint volt. Az átlagot meghaladó mutatóval (3,6–3,8 millió forint) Nyugat-Dunántúl és Közép-Magyarország rendelkezik. Közép-Dunántúlon egy lakosra 1,2 millió forint külföldi tőke jutott, a gazdaságilag kevésbé fejlett területekre ennél jóval kevesebb, 300–500 ezer forint.

A hazánkban működő külföldi tőke állományának permanens növekedését nem feltétlenül követte a külföldi érdekeltségű vállalkozások számának emelkedése. 2011-ben egyedül Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon tartottak nyilván a 2001. évinél több külföldi érdekeltségű vállalkozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!