Gazdaság

2014.01.21. 15:15

Tavaszias szombathelyi piac

Szombathely - Nem csak a kiskertekben, a piacokon is tetten érhető a tavaszias idő és hangulat. Egyáltalán nem téli a kínálat a Vásárcsarnokban.

Kozma Gábor

Tavaly ilyenkor hó födte a várost, mínuszok röpködtek nappal is. Akkor a szombathelyi piac a szokott képét hozta: a hűtőraktárakból, pincékből szállított hazai tartós gyümölcsök, illetve zöldségek. Az idei tél viszont, legalább is e héten még, mediterrán jellegűre sikeredett, hetekre eltűntek a fagyok éjszaka is. Mindez érzékelhető most a piacon.

A standokon jó minőségű zöldségek és gyümölcsök sorakoznak. A vöröshagyma úgy virít, mint egy reklámfilmben, jó állagú a fekete retek, kiváló a sütőtök. Az enyhe idő bizonyítékaként számos helyen árulnak kiskerti (!) zöldségzöldjét, zellert, újhagymát.

– Most valóban jobb az ízük a termékeknek, hiszen a meleget a növény télen duplán megérzi – mondja Pozsgai Lászlóné, aki hajnalban kel, hogy kora reggelre a piacon árulhasson. – Fertőhomokról járok be, immáron 1968 óta. De régen is volt az – emlékezik. – Akkori törzsvásárlóim nagy része már kihalt, az utódok jönnek, ez az élet rendje. Mi nem használunk sem permetet, sem vegyszert, a természetességre törekedünk. Vásárlóink köre egy ideje kibővült a kismamákkal, és azokkal, akik tudatosan keresik a bio jellegű élelmiszereket – halljuk.

A szomszédban finom almát árul a szombathelyi Kovács Ilona, ő is megerősíti az őstermelő szavait.

– Ez a tél már-már tavasz, így könnyebb tárolni és szállítani. Ha pedig nincs nagy hideg, vagy nyirkosság, akkor az áruk állaga is jobb.

Novák Tiborék standján a hazai termékek mellett látunk olasz paradicsomot – méghozzá jóízűt – meg paprikát, olasz brokkolit, déligyümölcsöt, uborkát és dús levelű salátát.

– Most minden színesebb a piacon, több a hazai áruféleség, de ha bejön a hideg, ez megváltozik – jósolja.

Tóth Imre, a Vásárcsarnok igazgatója örömmel nyugtázza, hogy a jó idő nagy számban csalogatja be a vásárlókat.

– Tavalyhoz képest erősebb a forgalmunk – mondja. – De ehez állandóan frissülni kell. Ahogy korábban, úgy idén is szeretnénk az ellátásban azt a pozíciót betölteni, amit eddig elértünk. Masszív törzsvásárlói körrel rendelkezünk, a választék folyamatosan bővül. Anyagi lehetőségek függvényében csinosítjuk a csarnokot. Az ajtóknál nemrég csúszás gátló, valamit sár és vízfogó szőnyegeket helyeztünk el. Idén nem emeltük a bérleti díjakat és továbbra is ösztönözzük a magyar termékek arányának növelését a választékon belül. A téli hónapokban mindig is szerényebb a piac, hiszen ünnepek után vagyunk és még nincsenek jelen a primőrök. Most annyiban más a helyzet, hogy jóval gazdagabb a hagyományos terméksála, az egyes áruk íze, állaga , minősége jobb a korábbinál. Vagyis tavaszias a piac.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!