Gazdaság

2014.02.12. 15:45

Nálunk otthon van az olaszrizling

Vannak, akik elcsodálkoznak, amikor arról hallanak, ha egyetlen szőlőfajtát állítanak egy boros rendezvény középpontjába. Azt meg végképp nehezen értik, mi értelme lehet egyetlen féle borból sétáló kóstolót tartani. Pedig van.

Rékai Zoltán

Az idén negyedik alkalommal gyűltek össze a hazai olaszrizling termelők Csopakon, hogy kicseréljék a fajtával kapcsolatos tapasztalataikat, megkóstolják egymás borait, s bemutassák a nagyközönségnek a fajtában rejlő lehetőségeket. Az „Olaszrizling szerintünk” programra vagy három tucat termelő vitte el mintegy száz tételét, amelyek közül nem volt két egyforma, különlegesség viszont annál több.

Hogy az olaszrizlinggel külön is foglalkozzon egy rendezvény, azt az is indokolja, hogy hazánkban ez a legelterjedtebb fehérszőlő fajta, így a legtöbb bor is ebből készül, jórészt reduktív technológiával. A borászok között ezzel kapcsolatban némi vita is kialakult, az egyik nézet szerint az olcsó, jó ivású olaszrizlingekre lenne szükség, míg mások az előbbit sem cáfolva, úgy vélték, hogy inkább a magas minőséggel kell népszerűsíteni a fajtát.

Borbélyék badacsonyi olaszrizlingeket kínáltak a borbarátoknak (Fotó: Rékai Zoltán)

A rendezvény fontos feladatának tekintette azt is, hogy megmutassa, hogy milyen szerepe lehet az olaszrizlingnek a vendéglátásban. Ezt részben egy borebéd keretében, másrészt pedig Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem séfje és Harmath Csaba gasztronómus „párbajából” ismerhette meg a közönség. A „csata” úgy zajlott, hogy a két szakértő megkóstolt egy-egy olaszrizlinget, s ezekhez komponálta meg a szerinte hozzáillő ételeket. Volt, hogy egyetértettek a másik ötletével, volt, hogy teljesen más finomságra gondoltak. Ennek során kiderült, hogy az ital-étel párosításoknak csak a képzelet szabhat határokat.

Nagy érdeklődés kísérte a Jásdi teraszon, valamint a Szent Donát pincében megrendezett sétáló kóstolót. Itt a borbarátok megismerkedhettek az olaszrizling sokféleségével, a könnyedektől kezdve egészen a komoly, testes borokig.

Az elmúlt időszakban pozitív változások következtek be a hazai olaszrizlingek minőségében – összegezte a rendezvény tapasztalatait a badacsonyi Laposa Bence. Az olaszrizling, mint fajta kiválóan alkalmas a könnyű, üde mindennapok bora készítésére, ugyanakkor megvan benne a potenciál arra is, hogy a termőhelyi jellemzőket magukban hordozó, átgondolt, árnyaltabb nedűk is érlelődjenek a pincékben. A borász elmondta, megjelentek azok az olaszrizlingek, amelyek magukban hordozzák az adott borvidék jellemzőit, amelynek nyomán egyre inkább meg lehet különböztetni, hogy melyik származik Somlóról, Badacsonyból, vagy Csopakról. Nincs tehát új a nap alatt: a vendéglőkben egykor is fajtamegjelölés nélkül somlóit, badacsonyit, csopakit kínáltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!