Gazdaság

2014.02.07. 10:00

Tovább tart a visszaesés

Vas megye - Az új lakások ára már második éve lényegében változatlan, miközben az újlakásépítés és - értékesítés visszaesése tovább folytatódik.

Kelemen Attila

2013 első félévében alig haladta meg az ezret a háztartások által megvásárolt új lakások száma. 2008-hoz viszonyítva a nominális árcsökkenés mértéke 11 százalékos az újlakás-piacon, ez 27,1 százalékos reálérték-csökkenést jelent.

Míg az új lakások piacán tovább tart a visszaesés, a használt lakások értékesítésére a második negyedévtől inkább a stagnálás jellemző.

2013 első három negyedévében összesen 1722 lakás épült értékesítési céllal. Ugyanekkor a megfigyelt értékesítések száma 1341 volt, ez alig kétharmada a megelőző év azonos időszakában eladott új lakásokénak.

A lakáspiaci válság kezdete óta az értékesítésre szánt új lakások építése néhány kiemelt fővárosi, nagyvárosi területre és környezetükre koncentrálódik, ez megmagyarázza, hogy az eladott új lakások területi, minőségi összetételének indexében sem következett be számottevő elmozdulás.

A teljes átlagárváltozás indexe ugyancsak minimális mértékű, 0,2 százalékos emelkedést mutatott éves szinten.

A használt lakásokat tekintve a 2012. évinél enyhébb, 2,8 százalékos tiszta árcsökkenés állapítható meg, vagyis ennyivel lennének olcsóbbak a lakások, ha ebben az évben ugyanazokat adták volna el, mint egy évvel korábban. Mivel azonban eközben az eladott lakások minőségi összetétele is romlott (3,4 százalék), a ténylegesen eladott használt lakások átlagos ára ennél erőteljesebben csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!