Gazdaság

2014.02.18. 09:50

Vas megye az élvonalban

Vas megye - 2013 decemberében az ipari termelés 6,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Kelemen Attila

A termelés bővüléséhez az előző évi alacsony bázis hatásán túl – hasonlóan az előző hónapokhoz – elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok eladásainak jelentős növekedése járult hozzá.

Decemberben a munkanaphatástól megtisztított index 4,4 százalékkal emelkedett.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index decemberben 1,9 százalékkal csökkent.

Az elmúlt évben az ipari termelés motorja a járműgyártás volt. A termelés volumene 1,4 százalékkal volt nagyobb, mint az előző évben (2012-ben még 1,8 százalékos csökkenést figyeltünk meg). 2013 folyamán az ipari kibocsátás negyedévről negyedévre nőtt: az első negyedéves 3,7 százalékos visszaesésből eljutott az utolsó negyedévben regisztrált 5,4 százalékos növekedésig.

A legnagyobb mértékű bővülést decemberben (6,8 százalék), a mélypontot februárban (-5,9százalék) mértük.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2013 decemberében a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 8,6 százalékkal emelkedett, míg a csekély súlyú bányászaté 21,5 százalékkal csökkent.

Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása számottevően, 14 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor. Az előző évinél enyhébb időjárás hatására mérséklődött fűtésigény is szerepett játszott a volumencsökkenésben (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2013 decemberében a 2012. decemberi átlagos középhőmérsékletnél 1,8 Celsius fokkalkal mértek magasabbat).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!