Gazdaság

2014.03.25. 18:16

Államtitkárok ismertették az új agrártámogatási rendszert

Őriszentpéter - A 2014 és 2020 között várható agrártámogatásokról volt szó a Vas Megyei Gazdakörök Szövetségének kedd délutáni fórumán.

Nagy Ildikó

A művelődési ház nagytermében Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere és Rácz Károly, a Vas Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük a fórum előadóit: Czerván György agrárgazdaságért és V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkárokat.

Czerván György államtitkár a jövőbeni közvetlen agrártámogatásokról beszélt a fórumon. Fotó: Szendi Péter

Czerván György az elmúlt időszak eredményeiről szólva hangsúlyozta, hogy a magyar agrárium teljesítménye 22 százalékkal nőtt 2013-ban. Az agrár-külkereskedelem is kedvezően alakult: 2012-ben 8,1 milliárd eurónyi rekordbevételt produkált az ágazat a kivitelből. Az államtitkár örvendetesnek nevezte azt a tényt, hogy az exporton belül emelkedett a feldolgozott termékek aránya.

A közvetlen támogatásokról szólva elmondta, hogy az idén a régi rendszer alapján kapják a támogatásokat a gazdálkodók. 2015-től viszont a kisebb EU-s tortából nagyobb szelet jut majd a magyar gazdáknak. Az alaptámogatás mellé új elemként lép be az egyebek között a termény-diverzifikációt is megkövetelő zöld komponens, erre várhatóan 77 eurót kapnak a gazdák hektáronként. Szintén új elem, hogy a fiatal gazdák öt évig 64 euró támogatást kaphatnak hektáronként, legfeljebb 90 hektárra. A kisgazdaságok egyszerűsített támogatást kaphatnak: az átalány jellegű juttatás összege 500 és 1250 euró között lesz évente és gazdaságokként.

A vidékfejlesztést szolgáló támogatásokat V. Németh Zsolt ismertette. Az elkövetkezendő időszakot hat prioritás jellemzi. Tudásátadásra és innovációra 48 milliárd forint jut: egyebek között bemutatóüzemek kialakítására lehet támogatást nyerni. Az agrárgazdaságok versenyképességének növelését célzó beruházások támogatására (például mezőgazdasági kis-üzemek fejlesztésére) 95 milliárd forintot terveznek. Élelmiszerláncok szervezésére (például helyi termék boltok és polcok kialakítására, vágóhidak, tejüzemek létrehozására) 208 milliárd forintot terveztek be. A vidéki ökoszisztémák állapotának helyreállítására, megőrzésére 307 milliárd forint jut, az erőforrás-hatékony és az éghajlatváltozás hatásaihoz alkalmazkodó vidéki gazdaságok létrehozását 228 milliárd forinttal támogatják. További 214 milliárd forintot pedig a szegénység csökkentését és a gazdaság fejlesztését szolgáló beruházásokra kaphatnak meg a vidéki pályázók. A hallgatóság kérdezhetett is: az őrségi gazdálkodók egyebek között földügyekről, vízrendezéssel kapcsolatos témákról és a „régi nótának" nevezhető vadkárról tettek fel kérdéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!