Gazdaság

2014.03.27. 15:50

Kevesebb álláskereső Vasban

Februárban folytatódott a regisztrált álláskeresők elmúlt év vége óta tartó stagnálása. Az év második hónapjában 6620 álláskereső szerepelt a kirendeltségek nyilvántartásában, közel ugyanannyi, mint az előző hónapban valamint decemberben.

Peltzer Géza

Az elmúlt évek hasonló időszakában az álláskeresők számának a bővülése volt a jellemző – írja havi jelentésében a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja. Egy év távlatában 37,7 százalékkal csökkent a munkát keresők száma. (Országosan 34,4 százalékos mérséklődést mutatnak az adatok.) Az álláskeresők számának egy év alatti jelentős csökkenése döntően a korábbiaknál lényegesen több munkalehetőséget biztosító téli közfoglalkoztatási programok eredménye.

A regisztráltak száma egy hónap távlatában kirendeltségenként eltérő mértékben és irányba változott. Sárvár és Szentgotthárd vonzáskörzetében 6,4-8,4 százalékos csökkenést mutatnak az adatok. Celldömölk és Szombathely térségében érdemben nem változott az álláskeresők száma az előző hónaphoz képest. A Kőszegi kirendeltségen 2,9 százalékkal, a Körmendin 7,9 százalékkal, a Vasvárin 14,7 százalékkal emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma, amelyben – az utóbbi két térség vonatkozásában – a 2014. január 31-ig tartó kistérségi startmunka mintaprogramok befejeződése játszott döntő szerepet.

Az előző év azonos időszakához képest minden térségben fogyott az álláskeresők száma. A csökkenés mértéke a kirendeltségek többségén 30-40 százalékos volt, Celldömölk és Szentgotthárd vonzáskörzetében meghaladta a 40 százalékot is.

A relatív mutató értéke februárban 5,7 százalék volt, a januárinál 0,1 százalékponttal magasabb. Az év második hónapját jellemző álláskeresési ráta az országosnál 4,4 százalékponttal alacsonyabb, a megyék közti sorrendben pedig Győr-Moson-Sopron megye (3,2 %) és a főváros (4,4 %) után a harmadik legalacsonyabb.

Az elmúlt évhez viszonyítva legnagyobb javulást Celldömölk és Vasvár vonzáskörzetében mutatnak az adatok, ahol 4,8-6,0 százalékponttal alacsonyabb a nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya, mint egy évvel korábban. Sárvár és Szentgotthárd térségében 3,1-3,9 százalékponttal, Körmend, Kőszeg és Szombathely térségében 2,4-2,8 százalékponttal volt alacsonyabb a mutató értéke.

Egy szombathelyi képzési vásáron. Februárban több pályakezdő jelentkezett be a kirendeltségeken. Fotó: Horváth Csaba

A tárgyhónapban az elmúlt havinál 13,3 százalékkal többen, összesen 1232 váltak nyilvántartott álláskeresővé, közülük 1033 fő (83,8 %) a munkaviszonya elvesztését követően jelentkezett, a pályakezdők száma 199 fő volt. A magasabb szintű beáramlás nagyobb arányban a fiataloknak volt köszönhető. Közülük 68,6 százalékkal többen regisztráltatták magukat álláskeresőként, mint januárban. A nem pályakezdők körében a növekedés üteme 6,6 százalék volt. Az előző év azonos időszakához képest a nem pályakezdők és a pályakezdők beáramlása is mintegy egyötöddel csökkent.

A nyilvántartási rendszerből mind az előző havinál mind az elmúlt évinél 6 százalékkal többen léptek ki. A kilépések több mint 45 százaléka elhelyezkedés, egyötöde közfoglalkoztatásba történő belépés miatt következett be. A nyilvántartási rendszerből kikerülő álláskeresők közel 70 százaléka munkába tudott állni februárban.

Együttműködés hiánya miatt illetve egyéb kilépési okból 13-13 százalékának szűnt meg nyilvántartása

Februárban megszakadt a pályakezdő álláskeresők számának hónapok óta tartó csökkenése. Az év második hónapjában az előző havinál 3 százalékkal több, összesen 729 pályakezdő fiatal keresett munkát a kirendeltségek segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!