Gazdaság

2014.05.25. 17:35

Leszüretelte a szél a gyümölcsöket

Vas megye - Az elmúlt heti, közel 100 milliméter csapadék és a két napig tomboló szél alaposan átírta a termelők idei várakozásait. Minden gyümölcs kárt szenvedett, de főleg a cseresznye és a meggy hullása látványos.

Peltzer Géza

Már érett a Rita és a Bigarreau Burlat cseresznye, a fák alján piroslik a lehullott termés. A még fákon maradt gyümölcs nagy része is csak cefre minőségű lesz, hiszen a szél szinte „tiki-takizott" a szemekkel, egymáshoz verve azokat, kár később szembetűnő lesz – véli dr. Márkus Antal szaktanácsadó. „Leszüretelte" a szél a szilva, az alma, a körte, a dió egy részét is, de itt a kár még nem olyan jelentős. A kordonra telepített szőlőnél igen nagy a zöldkár, éppen a legszebb vesszőket tépte le a szél, vagy törte ketté. Jelentős hozamcsökkenésről még nem beszélhetünk, a növény figyelmes munka mellett kiheverheti ezt a traumát.

Az idei terméseredmények az időjárás miatt akár jelentősen is elmaradhatnak a korábbi adatoktól. Grafika:Kelemen Attila

– Idén főleg a növényvédelem szakszerű és időbeni elvégzése lehet a még meglévő termés megmentésének alfája és omegája. Ilyen időjárási esemény után azonnal minden gyümölcsfajtánkat gombaölőszerrel permetezzük és lehetőleg levéltrágyával segítsük a tápanyag felvételt – tanácsolja a szakember.

– Az almánál a varasodás elleni védekezést tovább kell folytatni, melyre az előző évek pozitív tapasztalatai alapján a kontaktszerek közül a réz, a kaptán, a mankoceb és a ditianon hatóanyagokat, a felszívódó és nagyobb biztonságot adó szerek közül a ciprodinilt, a difenokonazolt és a pirimetanilt kiemelten javaslom – folytatta. – Mindkét szercsoportot kombinálhatjuk még kénnel is, amíg a hőmérséklet tartósan a 25 Celsius-fokot el nem éri.

– A meggy „veszedelme" továbbra is a monília, amely ellen – remélem – mindenki minimum egyszer fővirágzásban védekezett (a jobbak többször). Többen jelezték, hogy meggyfáikon és a kajszin „tűzelhalást" tapasztalnak, hát az a monília, amely az idén főleg a hajtás száradásában „jeleskedett". Kajszinál a magyar fajták jóval ellenállóbbak a moníliával szemben, mint például a külföldiek, főleg a Bergeron érzékeny. Javaslok olyan szereket kiválasztani, melyek ciprodinilt, boscalidot és piraklostrobint, difenokonazolt vagy miklobutanilt tartalmazzanak, megakadályozva, leállítva a további száradást. Sajnos ilyenkor csak úgynevezett tűzoltást végezhetünk, mivel a már beteg, zömmel 2. éves hajtásokat nem lehet megmenteni, a szereknek gyógyító hatása – sajnos – nincsen. A csonthéjasoknál az idei évben nem okozott gondot tavasszal a tafrina (dérgomba), viszont a múlt heti csapadék után megjelent az őszibarackon jellegzetes levéltüneteivel – mondta dr. Márkus Antal.

– Egyre többen jelezték, hogy a kihajtott szőlő rügyeit, majd kis hajtásait is lerágta valami. Ez az állat a mocskos pajor, ami eddig a szőlőben még nem jelentkezett jelentős kártevőként. Nagyon sok termelői helyen okozott idén komoly fakadási gondot az atkák kártétele is. Medárd előtt, valamint a jelenlegi rendkívülien csapadékos időjárási körülmények miatt a szőlőnél a peronoszpóra veszély mellett felhívom a figyelmet a lisztharmat és a korai szürkepenész elleni védekezésre is. Folyamatosan végezzük majd a fattyazását, kordonos telepítéseknél a tűzködést, bujtást. Meggyőződésem, hogy csak az alapos zöldmunka után és mellett tudjuk a szőlőt a betegségeitől – még a sláger szerekkel is – megvédeni. Láthatóan szárazabbra fordult az idő, így elő kell vennünk az úgynevezett nagyágyú hatóanyagokat is a lisztharmat ellen, mint például a metrafenon, penkonazol, propikonazol vagy a tebukonazol. A szőlő botritisz első fő támadási időszaka a virágzás, ami Medárd környékén van, borvidékenként és területenként néhány napos eltolódásokkal. Idén különös figyelmet érdemel: a rendkívülien korai fakadás miatt a virágzás is jóval előbb lesz. Mivel a gomba sérüléseken fertőz, így az elmúlt időszaki viharos szelek, a helyenként beköszönt jégeső, a szőlőmolyok várható rágása (az első nemzedék már rajzik), az általunk végzett fattyazás is különböző mértékű sérüléseket okoz, így nyitva a kapu a fertőzés előtt. Javaslom a boscalid+krezoxim-metil, a folpetnek triadimenolos vagy mandipropamidos kombinációit, valamint a ciprodinil, iprodion és a pirimetanil is igen jó választás – véli a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!