Gazdaság

2014.06.04. 18:55

Tévhitek az e-matricáról

Sokan hiszik, hogy autópályamatricát utólag is vásárolhatnak, pedig nem - mondja az útdíjfizetési szolgáltató szóvivője, aki a megújult ügyfélszolgálatot látogatta meg.

Tavaly júliusban nyílt meg és átnevezése nyomán nemrég öltött új színeket a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (korábbi nevén Állami Autópálya kezelő Zrt.) ügyfélszolgálati irodája. Kibédi-Varga Lajos, a cég szóvivője ezt az alkalmat használta fel arra, hogy a nyári utazás szezon megkezdése előtt elmondja az e-matrica használatával kapcsolatos legfontosabb szabályokat és felhívja a figyelmet néhány félreértésre. Például arra a tévhitre, hogy autópályamatricát utólag is lehet vásárolni. A szóvivő szerint az utólagos (akár csak percekben mérhető) jogosultság vásárlása már jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséggel jár.

Fontos tudni, hogy a hatályos jogszabályok értelmében az autópálya-matricát mindig a díjköteles szakaszra történő felhajtás előtt kell megváltani, vagyis már akkor meg kell lennie, amikor a fizetős autópályaszakaszon haladunk.

Az úthasználati jogosultság ellenőrzése rendszám alapján történik, a matricát személyesen vásárlók aláírásukkal, az SMS-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok hitelességét, ezért ezeket a kifizetés előtt alaposan ellenőrizni kell. Az internetes vagy SMS-ben történő vásárlás esetén a biztonságos közlekedést szem előtt tartva az e-matricát soha ne menet közben, hanem mindig indulás előtt, álló járműben vegyük meg – hangsúlyozta a szóvivő. A korábban használatos, négynapos matrica megszűnt, jelenleg 10 egymást követő napra, egy hónapra és egész évre érvényes variációk vásárolhatók meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!