Gazdaság

2014.06.26. 18:14

Több információja lesz a NAV-nak a külföldi bankszámlákról

16 ezer magyar állampolgár külföldi bankszámlákon tartott vagyonáról lehet pontosabb képe a NAV-nak egy OECD-nyilatkozat révén.

Török Tibor

Az adózási információk cseréjéről szóló nyilatkozatot 47 ország, köztük Magyarország, Svájc, Ausztria, Luxemburg és több adóparadicsom is aláírta, így a jövőben az eddig rejtve maradt külföldi vagyonokról is adatokat kaphatnak az adóhatóságok – hívja fel a figyelmet az egyik adótanácsadó cég.

Mielőbb fel kell készülnie valamennyi érintett magánszemélynek és cégnek arra, hogy transzparens módon kezeljék pénzügyeiket. Az EU megtakarítási irányelve, amely a magánszemélyek megtakarításai után keletkező kamatjövedelmekről már korábban is előírta az automatikus adatszolgáltatást, jelentős mérföldkő volt.

Az OECD nyilatkozata ennél továbbmegy: nem korlátozódik a kamatjövedelmekre. Az adatszolgáltatás ráadásul nemcsak a magánszemélyek, hanem a cégek számláira is kiterjedne. Az automatikus információcserét 2017-től kezdenék meg a 2015. december 31. után keletkező adatokra vonatkozóan.

Jelenleg 16 ezer magyar állampolgárnak van külföldön számlája, az automatikus információcsere így ennél is szélesebb kört érint. A vagyon nagyságáról is csak becslések vannak, de a szerényebb számítások szerint is több ezer milliárd forintról lehet szó. Az információcsere révén erről is sokkal pontosabb képet kap majd a NAV.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!