Gazdaság

2014.06.27. 16:54

Új ügyvezető van, új befektető lesz a Vasjárműnél

Szombathely - Átmeneti megoldás született a MÁV Vasjármű Kft. sorsdöntőnek hitt pénteki taggyűlésén: egy hónapra bíztak meg új ügyvezető igazgatót, a befektetőt pedig még keresik. Négy érintettet kérdeztünk.

Merklin Tímea

– Furcsán zajlott a taggyűlés. Minket szélnek eresztettek, nem tudjuk, mi a baj velünk – mondta az esemény után László Gábor, aki Tausz Ádámmal együtt másfél hónapig volt a cég ügyvezetője. - A helyzetünk kettős: olyan konstrukciónk volt, hogy egyfelől ingyen dolgozunk a cégnek, másfelől a betett tőkénkért kapunk majd idővel üzletrészt, ha a cég egymilliárd forintos adósságát törlesztettük. Most ez alól a kötelezettség alól felszabadítottak minket, gazdaságilag jól jártunk, de fáj a szívem a cégért. Azzal lehetne megmenteni, ha volna egy befektető, aki 100-150 millió forintot beletenne. A dolgozók nagyon csalódottak, ők szerették volna, ha maradunk, hiszen az elmúlt néhány hét alatt a cég rendbe jött, voltak megrendelések, volt munka, volt, fizetés.

Kozma Zsolt, a Vasutas Szakszervezet titkára a taggyűlésről elmondta: felmentették László Gábort, és Torma Géza termelési igazgatót bízták meg helyette.

A MÁV Vasjármű Járműjavító és Gyártó Kft. központi telephelye (Fotó: Szendi Péter)

- Sokkal okosabbak nem lettünk. A többségi tulajdonos, a Traininvest Kft. egy ügyvéd által jelentette be a gyűlésen, hogy vannak befektetők, az egyik már jövő héten jön is az üzembe, hogy felmérje a helyzetet – tudtuk meg a titkártól.

Torma Gézát, az újonnan megbízott ügyvezetőt (aki 2014. februártól termelési igazgató a MÁV Vasjármű Kft-nél) is megkerestük.

- Az a vállalkozás érdeke, hogy friss tőke érkezzen, mert túl nagy a múltból eredő teher, az egymilliárd forintos tartozás. A bankok felé 400 millió, a beszállítók felé 600 millió forint. Felszámolás közeli helyzet van, ez a tartozás tovább nem elviselhető. Az a cég érdeke, hogy olyan tulajdonos legyen, aki az anyagi és erkölcsi motivációt, a fejlesztést folyamatosan biztosítja, egyszerűen szólva: hogy új többségi tulajdonosa legyen a cégnek. Nem azzal kell foglalkozni, hogy mi a múlt, hanem azzal, hogy mi a jövő. Előnyösebb, ha valaki nem csak pénzügyi, hanem hosszú távon gondolkodó szakmai befektető, mivel a cég kiterheletlen kapacitását munkával tudja ellátni. Vissza kell hozni a megrendelőket, mert akkor van munkája az embereknek. Múlt héten voltak ilyenek az üzemben, akik pozitívan értékelték a jelenlegi szituációt, velük kell egy gyors tárgyalássorozatot lebonyolítani. Már kedden jön egy olyan befektető tárgyalni, aki alkalmas lehet. Ezt a munkásgyűlésen is elmondtam. Az utolsó három hónap iránya jó, beérnek az erőfeszítéseink, tudunk időre teljesíteni és a megfelelő minőséget produkálni.

A cég felügyelő bizottságának elnöke, dr. Csilléry Alexandra a következőképpen foglalta össze a taggyűlésen történteket:

- Eredetileg két napirendi pontot terveztünk, az első az ügyvezető igazgató választás, a másik a tőkeemelés kérdése volt. Ugyanis László Gábor, aki 30 napra kapott ügyvezetői megbízást, a társával egy „feltételes” törzstőkeemelést terjesztett elő, hogy a saját pénzükből legkésőbb 2015. március 15-ig egy összegben befizetnek 90 millió forintot a cégbe. Olyan feltétellel, hogy addig a működőképesség fennmaradjon. A többségi tulajdonos Traininvestet Kovács László szombathelyi ügyvéd képviselte, aki elmondta, csak az első napirendi pontot tudják elfogadni, mert a taggyűlés április 27-én a törzstőke leszállításáról döntött, és ennek a cégbírósági eljárása még nem ért véget. Ezért a törzstőke emeléséről most érdemben nem lehet beszélni. Ezen kívül: egy feltételes, jövő évben befizetendő összeg nem oldja meg a Vasjármű jelenlegi nehéz gazdasági helyzetét. Ha ezt a tőkeemelési ajánlatot elfogadná a cég, már nem tudna szakmai befektetőkkel tárgyalni. A taggyűlés után munkásgyűlés volt, ahol a tagság az elhangzottakat tudomásul vette. Úgy érzékeltem, hogy az átmenetileg megbízott ügyvezető igazgató személyét, Torma Gézát a dolgozók elfogadták, megbíznak benne. Fél éve már ellátja a termelési igazgatói teendőket, tehát ismerik őt. Határozatlan időre szól a megbízása – az ő kérésére –, csak addig, amíg meg nem választják az új ügyvezetőt. A tulajdonosok bejelentése szerint, új szakmai befektetővel már érdemi tárgyalások vannak folyamatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!