Gazdaság

2014.07.06. 14:15

Horvátország vitte el a pálmát a nemzetközi borgálán

Az idei VinAgora Borgálán csaknem hatszáz bort kóstolhatott meg a nagyközönség. Vasi bor ezúttal nem volt a díjazottak között.

Rékai Zoltán

A VinAgora Nemzetközi Borversenyen az idén is nemzetközi szaktekintélyek értékelték a borokat. Az esemény különlegessége, hogy a bírálatot követően a borkedvelők széles köre is megkóstolhatja az összes benevezett, köztük természetesen a díjazott magyar és külföldi borokat. Erre a Boscolo Konferencia Központban megrendezett VinAgora Borgálán nyílt lehetőség.

Az asztalokon ezúttal 579 bor sorakozott. Mellettük ott volt a hivatalos bírálati lap, amely alapján a vendégek összehasonlíthatták saját tapasztalataikat a szakértők véleményével.

A borgálát Zilai Zoltán, a VinAgora Nemzetközi Borverseny igazgatója nyitotta meg, aki beszámolt borversenyről, annak eredményeiről, s bepillantást adott a verseny kulisszatitkaiba.

Boronkay Réka fehérbort kóstol az idei VinAgora borgálán. Fotó: Rékai Zoltán

A kiváló magyar borok mellett a VinAgora egyik érdekességét jelentették az idén a cseh borok: négy arany, két ezüst és hat bronzminősítést szereztek jórészt természetes különlegességeikkel.   A külföldiek közül még figyelemre  méltó Horvátország és Uruguay teljesítménye.

A verseny egyetlen nagy-arany minősítést kiérdemelt bora is a dél-amerikai országból érkezett. A Bodega Narbona pincészet Narbona Tannat Roble 2011-es évjáratú bora kapta a legmagasabb pontszámot. A főkategóriánkénti Champion-díjasok: Agrolaguna Pincészet:Vina Laguna Festigia Riserva Malvasija 2013. (Horvátország), Szőllősi Pincészet: Rosé Cuvée 2013., Agrolaguna Pincészet: Vina Laguna Festigia Merlot 2010. (Horvátország), Törley Pezsgőpincészet: Francois President Rosé Brut 2010., Tokajicum Borház:Tokaji Reneszánsz Cuvée 2010., Puklus Pincészet: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007.

A díjazottak között nem találtunk vasi bort. Garger Imre vaskeresztesi borász sem vett részt a versenyen, de érdeklődésünkre elmondta, jövőre várhatóan megmutatja majd a bíráknak, illetve a nagyközönségnek a sokat ígérő merlot-ját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!