Gazdaság

2014.08.06. 14:30

A kékfrankos vonzásában

Lutzmannsburg - Az elmúlt hétvégén a nemzetközi hírű fürdő mellett a négynapos vörösborfesztivál is sok vasi vendéget vonzott a határ menti településre.

Peltzer Géza

Az osztrák, különösen a közép-burgenlandi borászok igen csak nagyra tartják a kékfrankost. Véleményük szerint magas minőségi potenciál rejlik ebben a fajtában, ezért vannak olyan törekvések, hogy ez legyen nemzetközileg is legismertebb osztrák vörösbor. Hazánkban is ez a legnagyobb területen termelt kékszőlő fajta, ennek ellenére a megbecsülése messze elmarad a Burgenlandban tapasztaltaktól.

A rendezvények egyik főszervezője Kerstin Rohrer (balra) és Boronkay Réka a Rohrer család több mint százéves szőlőültetvényén.

Fotó: Rékai Zoltán

Ez alól csak a Soproni borvidék, amelynek része Kőszeg és a Vashegy is – a kivétel. S mit tesznek a kékfrankos népszerűsítéséért a szomszédban? Közép-Burgenland magát nemes egyszerűséggel Kékfrankos országnak nevezte el, amelynek szőlőtermő településein rendszeresen szerveznek boros programokat. Lévő. Ezek közé tartozik Lutzmannsburg (Locsmánd), ahol az elmúlt hét végén tartották a Rotweinerlebnis nevet viselő nemzetközi vörösborfesztivált. Sokan látogattak ki a mindössze tíz kilométernyire lévő Bükről, illetve térségéből is. Kiss György aki feleségével Mesterházáról érkezett, elmondta, a fesztivál jó lehetőséget kínál arra, hogy egy helyen megismerje az összes helyi termelő kínálatát.

Az osztrák, magyar, német, szlovák és szlovén borászok részvételével moderált vertikális kóstolót is tartottak. Ennek az volt a különlegessége, hogy a résztvevők nem tudták, hogy kinek a borát kóstolják, közben szavazniuk kellett arra, hogy nekik melyik ízlett legjobban, s tippeltek arra is, hogy az melyik országból származhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!