Gazdaság

2014.08.12. 09:05

Nehéz év a szőlőkben: idén egyszerre támad a lisztharmat és a peronoszpóra

Igen nehéz évük van idén a szőlőtermelőknek: egyszerre két kártevő, a lisztharmat és a peronoszpóra is támadja az ültetvényeket, ráadásul a szürkerothadás is fenyeget.

Peltzer Géza

Láng József, a kőszegi Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének elnöke így látja a helyzetet

– A 2014-es év igen nehéz év a szőlősgazdák számára. Ritka ugyanis, amikor egyszerre van jelen a szőlőkben a lisztharmat és a peronoszpóra is, idén mindkettő jelen van az ültetvényeken. Nagyon korán indult meg a szőlő, és vontatott volt a fakadás. A szőlőbetegségeket határozzák meg, hogy a vegetáció elején mennyire tudnak felszaporodni a kórokozók, illetve hogyan telelnek át. Az idei évben, mivel nem volt fagy, a kórokozók jól teletek át, a fakadástól a virágzásig negyven nap telt el, ami elég hosszú idő volt ahhoz, hogy megfelelően felszaporodjanak. Aki nem védekezett az elején, mondván, hogy úgyis szép a szőlő, ott kórokozók felszaporodtak és virágzás után be is következett a lisztharmat-fertőzés. Ennek mértéke helyenként 50-90 százalékos is volt, ezt később már nem lehet orvosolni. Lisztharmat ellen gázosodó szerekkel célszerű védekezni, hogy a hatóanyag eljusson mindenhová. A körülményeket nehezítette az idén, hogy nemcsak tavasszal, hanem júliusban is rengeteg csapadék volt, és nagyon erős volt a vegetáció.

A szőlőtermelők már rég végeztek annyi zöldmunkát, mint idén. Kétszer csonkáztak (levágják a támrendszeren túlnőtt hajtásokat), és kétszer leveleztek (a fürtöket takaró leveleket megritkítják, hogy a napfény és a permetlé is érje).

– Amikor a lisztharmat már lisztharmat megtizedelte a termést, akkor jött a peronoszpóra. A műszerek szerint volt nap, amikor napi tizennyolc órán keresztül borította víz a növényeket. Ez ideális a peronoszpórának, ami most elsősorban a leveleket károsítja, de a nagyobb bogyókat is fertőzi. Sokan azt hiszik, hogy zöldrothadásról van szó a sok csapadék miatt, holott ez peronoszpóra: a bogyó megbarnul és besüpped ezeken a helyeken. Ezeken kívül még a szürkepenész, a botritisz is támad.

Az idei szőlőtermésre vonatkozóan még korai a becslés, de a szakember szerint azok a termelők, akik eddig meg tudták védeni a szőlőjüket, még számíthat jó-közepes évre. A minőségről azonban még korai beszélni, mert ezt az utolsó két hónap időjárása dönti el. Azonban azt javasolja a termelőknek, hogy a permetezést ne hagyják abba, olyan szereket használjanak, amelyek több kártevő ellen védnek és lehetőség szerint felszívódók legyenek, mert a műszerek még most is erős fertőzési nyomást jósolnak.

– Valószínűleg még két permetezésre szükség lesz az idén szükség a szakember szerint. Fontos, hogy sikerüljön megmenteni a lombozatot, mert a cukor képződéséhez elengedhetetlen az egészséges, jól kifejlett lombozat – emlékeztet a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!