Gazdaság

2014.09.23. 15:18

A százezer forint feletti tartozás kizáró ok – figyelmeztet a NAV

Győr – Megszűnik a kataalanyiság, ha százezer forintnál nagyobb az adótartozás – figyelmeztet a NAV.

Peltzer Géza

Közeleg a harmadik negyedév vége, a katás vállalkozásoknak érdemes ellenőrizniük folyószámlájukat, és a tartozást soron kívül rendezni. Ugyanis a kisadózó vállalkozás elveszíti a kataalanyiságot, ha lejárt adótartozása a negyedév utolsó napján meghaladja a százezer forintot.

A Nemzeti Adó és Vámhivatalnak (NAV) nincs mérlegelési lehetősége: nem adózhat kata szerint az a vállalkozás, amelynek szeptember 30-án nettó százezer forintnál magasabb, végrehajtható adótartozása van. Az adóhatóság hozzátette: nagyon fontos a pontos bejelentés és adófizetés is, mert a kisadózók után minden megkezdett naptári hónapra a tételes adó egészét kell a következő hónap 12. napjáig megfizetni.

Érdemes odafigyelni arra is, az adóhatóság szerint, hogy elveszíti a kataalanyiságát az az adózó, akinek terhére a NAV számla- vagy nyugtaadás elmulasztásáért, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásáért vagy igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért mulasztási bírságot, jövedéki bírságot állapít meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!