Gazdaság

2014.09.18. 16:20

Bajban az almatermelők

Horvátzsidány - Nem indult rosszul az idei szezon az almatermelők számára: a tél enyhe volt, fagy nem károsította az az ültetvényeket. A termés szép, viszont eladhatatlan.

Peltzer Géza

- Az atkák, a gombabetegségek is könnyen átteleltek. Ez azonban nem jelentett különösebb problémát, viszont az idén leesett nagy mennyiségű csapadék miatt felszaporodtak a gombakártevők, átlagosan hússzor kellett permetezni a gyümölcsösökben a megszokott tizennégy-tizenöttel szemben - tudtuk meg Antal Tibor kertészmérnöktől. A gombabetegségek folyamatosan támadták idén az ültetvényeket, de a kukacosodást okozó almamoly ellen is szinte naponta kellett védekezni.

Tulajdonostársával együtt Horvátzsidányban van almaültetvényük, elmondta, a csapadékos szezon és a sok kártevő ellenére közepes vagy annál kicsit jobb évre számítottak.

Idén országosan mintegy 800 ezer tonna alma termett az országban, ami az elmúlt tíz éve legjobb eredménye. Mégis keserű az idén az alma a termelők számára, mert a termés szinte eladhatatlan.

- Az orosz piac az embargó miatt nem veszi át az unióból érkező almát, számunkra az okozza a gondot, hogy az eladatlan, hatalmas mennyiségű lengyel alma az unión belül marad, így Magyarországon is piacra kerül, letörve az árakat - hangsúlyozza társa, Horváth Róbert.

Horváth Róbert a horvátzsidányi almásban. A jonatán szép piros, hamarosan kezdődik a szüret (Fotó: Szendi Péter)

Nemcsak idehaza, hanem más európai országokban is túltermelés van almából, a belső piac nem vesz fel többet 80-100 ezer tonnánál, ami 15 kilogramm/év fogyasztást jelent. A többi ipari alma lesz, 450-500 ezer tonnából almalé lesz, 200-250 ezer tonna tárolókapacitás is rendelkezésre áll, de a szabályozott légterű tárolók, amelyekben sokáig eláll a gyümölcs károsodás nélkül, mindössze 150 ezer tonnát vesznek fel.

- Mindenki azt javasolja, hogy a tárolókat töltsük fel, mert szezonban nincs jó ára az almának - folytatja Antal Tibor.

A horvátzsidányi almáskertben megkezdődött a szüret, a termés szép, többségében jonatán terem itt, de van goldenjük is. Az ültetvény ötvenéves, helyben adják el az almát, a többit tárolni fogják, egyelőre keresik a piacot az almának, leszerződve nincsenek felvásárolókkal.

A kormány a napokban jelentette be, hogy nem vár Brüsszelre, hanem a kialakult helyzet kezelése érdekében 3,16 milliárd forint értékben indít programot az almatermelők megsegítésére. Támogatja az almasűrítmény és az étkezési alma tárolását, a tárolókapacitások tartályládák beszerzése útján történő bővítését, valamint az almafelhasználás ösztönzését, és egy almapromóciós kampány indítását. Az unió által biztosított eszközök alkalmatlanok a magyar termelők problémáinak kezelésére hangsúlyozta a szaktárca hiszen a magyar termelők 35 ezer tonna termést vontak volna ki ezek révén a hagyományos értékesítési csatornákból és 1867 hektáron tervezték, hogy nem takarítanak be a támogatásért cserébe.

Egy átlagos évben Magyarországon a termés mintegy 70 százaléka kerül értékesítésre ipari almaként és 30 százalék étkezési almaként. Az idei rendkívül kedvező termésnél ez az arány vélhetően megváltozik a szakminisztérium szerint , és valamivel több lesz az étkezési minőségű alma, körülbelül 250 ezer tonna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!