Gazdaság

2014.09.14. 17:20

Meglódult a forgalom - Több a vendég a nyugati régióban, mint tavaly

A nyugat-dunántúli szálláshelyeken az első félévben 646 ezer vendég 1964 ezer éjszakát időzött, ami 5,6 és 3,6 százalékkal több a tavalyinál. Az átlagos tartózkodási idő 3 éjszaka volt, ami 1,9 százalékos csökkenést jelent.

Peltzer Géza

Bükfürdő mindig oroszlánrészt vállalt a vasi idegenforgalomból. Fotó: Szendi Péter

A legkeresettebbek továbbra is a szállodák, amelyek a régió forgalmának 83 százalékát tették ki. E szállástípus iránt a külföldi érdeklődés csökkent a belföldi viszont nőtt, így összességében kedvezően alakult látogatottságuk. A tíz legnagyobb kereskedelmi szálláshely-forgalmú település a régió bevételének 83 százalékát szerezte meg, ebből Hévíz, Bük (15 százalék) és Sárvár (10 százalék) részesedése a legnagyobb. Büköt turisták az idén jobban kedvelték, mint tavaly. Sárvárra belföldről kevesebb, külföldről több éjszakára érkeztek.

2014. január–júniusban a nyugat-dunántúli szálláshelyek 27,6 milliárd forint bruttó forgalmat produkáltak, ami 7,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A bevétel csaknem fele szállásdíjból, ötöde pedig a vendéglátásból származott.

A régió megyéiben a bevételek inflációt jóval meghaladó növekedése figyelhető meg (Zalában 9,3, Vasban 6,8, Győr-Moson-Sopronban 4,7 százalék).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!