Gazdaság

2014.11.25. 18:31

Elfogadta a parlament a törvényt a forintosításról

Budapest – Az Országgyűlés kedden elfogadta a kormány javaslatát a devizahitelek forintosításáról. A döntés több mint 400 ezer devizaadóst érint országszerte.

Mehlhoffer Tamás

Az eredeti törvényjavaslat szövegét módosító indítványokkal együtt fogadták el, bár a jogszabály végleges szövege még nem elérhető. Így a rendelkezésre álló információk alapján az mondható el, hogy a jövő év elejétől automatikusan forintosítani fogják a deviza vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsönszerződéseket.

Az így átváltandó hitelek referenciakamathoz, a három hónapos budapesti bankközi kamatlábhoz (BUBOR) lesznek kötve. Lényeges rendelkezése a törvénynek, hogy a kamatfelár a hitelfelvételkor alkalmazott eredeti kamatfel-árra változik vissza, amely azonban nem lehet kevesebb, mint 1 százalék, lakáscélú hitel esetén nem haladhatja meg a 4,5 százalékot, nem lakáscélú fogyasztói kölcsönszerződés esetén pedig a 6,5 százalékot – mondta el lapunknak dr. Berényi Tamás szombathelyi banki és adóügyi szakjogász.

A szakember szerint a fennálló tartozások (a tartozásba beleértendő a kamat, a díj, a jutalék és a költség is a tőke mellett) forintra történő átváltásának vagy a 2014. június 16. és november 7-e közötti hivatalos MNB-devizaárfolyam átlaga vagy pedig a november 7-i hivatalos devizaárfolyam szolgál az alapjául. A kettő közül az ügyfélnek kedvezőbb átváltási árfolyamot alkalmazzák. Ez alapján a svájci frank esetében 256,47 forintos, az eurónál 308,97 forintos, a japán jennél pedig 2,163 forintos árfolyammal számolhatnak az érintettek.

Lehetőségünk van felmentést kérni a forintosítás alól, erre a kölcsönszerződés módosuló rendelkezéseinek kézhezvételét követő 30 napon belül nyílik alkalom. A pénzügyi intézményüknél írásban kérhetjük a forintra átváltás és törvényben meghatározott kamatszabályok mellőzését. Erre az elfogadott törvény szerint négy esetben van lehetőség: (1) ha a várható törlesztőrészletet meghaladó összegű rendszeres jövedelemmel rendelkezünk devizában, (2) jogosult lenne devizaalapú kölcsön felvenni, (3) akiknek a szerződése 2020. év végéig lejár, vagy (4) a forintra átváltás esetén számítandó induló kamat meghaladja az eredetileg számítható kamatot, kamatfelárat.

A pénzügyi intézmények a módosuló rendelkezéseket kötelesek megküldeni a fogyasztók részére, ehhez mellékelniük kell a szerződésmódosulás lényegi elemeiről készült összefoglalót, amelynek tartalmi és formai elemeit az elfogadott jogszabály felhatalmazása alapján a Magyar Nemzeti Bank elnöke rendeletben állapítja majd meg – tette hozzá dr. Berényi Tamás. Az összefoglalóhoz mellékelik a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészleteket tartalmazó törlesztési táblázatot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!