Gazdaság

2014.11.06. 21:05

Nagyobb biztonság - A kamara a „fair bankokról” szóló törvényről

A „fair bankokról” készülő törvényjavaslat nagyobb biztonságot adhat a vállalkozásoknak, véli Balogh Zsolt Károly, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

Peltzer Géza

Vegyes a kép, ugyanis vannak kifejezetten kockázatvállalási elemei, és vannak a piacon már ma is működő gyakorlatok, melyeknek a bevezetéséről maguk a hitelintézetek döntöttek – vélekedik a főtitkár. A kamat és kamatfelár hároméves rögzítése nem új elem, ma is több bank kínál 3–5, sőt 10 éves kamatperiódusú hitelt is, ami kiszámíthatóvá, tervezhetővé teszi a kiadásokat. A rögzített kamat extra kockázatot jelent a bankok számára, a mostani javaslat ennek a kockázatnak bankokra terhelését jelenti, csakúgy mint a késedelmi kamat maximalizálása vagy az inflációval meg-egyező díjemelési plafon. A javaslatok összességben több kiszámíthatóságot adnak a vállalkozások számára – fogalmazott a főtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!