Gazdaság

2014.11.12. 18:35

Párbeszédre van szükség a szakmai képviseletekkel

Budapest - A stabil gazdaságpolitika, a gazdasági növekedés a kiskereskedelmet is magával húzta, az első félévben 3 százalékkal nőtt a lakosság fogyasztása

Osváth Sarolta

Mindezt Gondos Judit, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára hangsúlyozta a Munkáltatók és Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) által immár tizedik alkalommal megrendezett Európai Kereskedelem Napja ünnepségen. Demján Sándor, a VOSZ elnöke, megerősítette, a vasárnapi nyitva tartás kérdéséről népszavazást hirdetnek, amennyiben a parlament meghozza a tervezett törvényt.

Krisán László szerint meg kell vitatni a fontos kérdéseket. Fotó: Osváth Sarolta

– A szövetség alkotmányos eszközökkel fog érvényt szerezni a lakosság akaratának – hangoztatta –, ha nem sikerül a szakmai érveket elfogadtatni a kormányoldallal – hangsúlyozta Demján Sándor és felszólította a pártokat, hogy maradjanak távol a népszavazástól, tartsák tiszteletben, hogy a vasárnapi nyitva tartást a VOSZ és szakmai szövetségesei szakmai kérdésként kezelik.

Gondos Judit államtitkár köszöntő beszédében kitért arra, hogy a következő időszakban számos intézkedés lép majd életbe, amely közvetlenül érinti a kereskedelmet és ezáltal a lakosságot is. Az NGM elkötelezett abban, hogy ezekről párbeszédet folytasson a szakmai képviseletekkel, és a pénztárgépek ügyéhez hasonlóan – kompromisszumos megoldást találjanak.

A VOSZ álláspontja is az, hogy szakmai kerekasztal keretében kell megvitatni a kereskedelmet érintő kérdéseket, kompromisszumra törekedve a kormány képviselőivel. Ugyanakkor határozott álláspontjuk, hogy a kereskedelemben sem lehet jogszabályokkal torzítani a versenyt. Szerintük is fontos kérdés a pénzügyi stabilitás, de mivel a vasárnapi zárva tartás az adóbevételek csökkenését eredményezi, a kiesés pótlására újabb adót kellene kivetni.

Krisán László, a VOSZ kereskedelmi és Szolgáltató Szekciójának elnöke emlékeztetett arra, hogy az Európai Kereskedelem Napja a szakma egyik legrangosabb fórumává vált, majd bejelentette, ezúttal a tervezettel ellentétben nem tartják meg a hagyományos szakmai fórumbeszélgetést. – A szakmának most nem egymással kell beszélgetnie, hanem a kereskedelmi kerekasztal keretében kell megvitatni a fontos kérdéseket – hangsúlyozta. Felsorolta azt a több mint tíz idén meghozott intézkedést, az e-útdíj emeléstől a cafetérián át az ágazati különadókig, a szakképzéstől az éjszakai és a vasárnapi nyitva tartás eltörléséig, az ingyenes buszjáratok megszüntetésétől az élelmiszerlánc-felügyeleti díjak sávos emeléséig – amelyekről érdemi párbeszédet kellene folytatni a döntéshozóknak és a szakmai képviseleteknek.

Az idén az Európai Kereskedelmi Nap alkalmából heten kapták meg a Klauzál Gábor elismerő oklevelet, tizenhárman pedig a Magyar Kereskedelemért Nagydíjat vehették át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!