Gazdaság

2014.11.18. 10:46

Sokan ráfizetnek a kukoricára

Megyei körkép - Vas megyében eddig a kukorica mintegy kétharmadát takarították be, ez 1-1,5 hetes késést mutat a megszokotthoz képest - tudtuk meg e Mezőgazdasági Termelők Vas Megyei Szövetségétől.

Peltzer Géza

Ez önmagában nem lenne nagy eltérés, de mivel sok termelőnél kukorica után őszi búza szerepel a vetésforgóban, a probléma meghatványozódik az őszi munkacsúcsok idején - tájékoztatott Talasz Csilla titkár. A belvizes területeken nem tudnak aratni és az őszi munkák elvégzése is előreláthatólag meghiúsul. A kukorica-termésátlagok jók, a megyében átlagosan 8,5 tonna/hektár.

A szemek nedvességtartalma a csapadékos időjárás miatt 22-23 százalék, emiatt  szárítást igényel az idén a kukorica, ami jelentős többletköltséget jelent  a termelők számára (1 százalékos nedvességtartalom csökkentés 800-1100 forintba kerül tonnánként). A sok csapadék miatt a termelési költséget tovább növeli a kombájnok üzemanyagköltségének emelkedése a rossz talajviszonyok miatt. A kukorica értékesítési ára a tavalyi évhez képest drasztikusan visszaesett, 30-32 ezer forint tonnánként, így a termelési költségek kompenzálásához legalább 10 tonna/ha hozam elérése szükséges. Emiatt sok helyen ráfizettek az idén a kukoricatermesztésre - hangsúlyozta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!