Gazdaság

2015.04.07. 16:59

Segítsük a traktorok vonulását és használjunk bátran gyomirtót

Megyei körkép - Új hónap, új tennivalók várnak a gazdákra a Vas megyei földeken. Lássuk a legfontosabb teendőket!

Unger Tamás

Idén egész márciusban lehetett a mezőn dolgozni. A tavaszi árpa vetése a pár száz hektár cukorrépáéval együtt befejeződött. Ahol a talaj hőmérséklete elérte tartósan a 10 fokot, elkezdődött a napraforgó és a kukorica vetése: ezeket folyamatosan mentesíteni kell a gyomoktól, valamint repcét és a gabonaféléket védeni a kártevők és gombák ellen. Egyre több úton találkozhatunk vonuló munkagépekkel, traktorokkal, és ilyenkor próbáljuk türelmesen vonulásukat segíteni, nem passzióból haladnak a főúton. Ha lenne nálunk is szervizút, mint a „sógoroknál", bizonyára azt használnák.

Az előző évi bőséges csapadék kedvezőtlen hatásai is még jól láthatók a határt járva: ennyi vízállásos foltot áprilisban nem tapasztalhattunk. Ritkaság azt látni, hogy leeregetnék a gazdák a vizet földjeikről, pedig sok helyen ott a mély árok a vízállás mellett néhány méterre. Az „átkosban"a mezőőrök dolga ilyenkor tavasszal a vízállások folyamatos lecsapolása és a vetésekre bedőlt fák letisztítása volt, de úgy látszik ez a munka ma már nem fontos.

Már indul a Vas megyei szántőföldeken: szakértő szerzőnk tanácsokat ad a tavaszi kezdéshez. Fotó: Unger Tamás

A határt járva a kalászosok és a repce vegyes képet és állapotot mutat. Az árterületeken, mélyfekvésekben látni olyan nagyobb területű foltokat, ahol a víznyomás miatt kipusztult a vetés. Ismereteim szerint a megyénkben a gazdák eddig pár száz hektár repcét és őszi vetést jelentettek (a vártnál kevesebbet!), amely kipusztult.

Az őszi vetések nagyobbik része szemet gyönyörködtetően fejlődésnek indult, és rengeteg árnyalatát mutatják a zöld színnek.

A repce táblákban több helyen láthatunk kis sárga foltokat, amelyek műanyag tálak, ezzel tudja figyelni a gazda, hogy betelepülnek-e egyes kártevők és milyen számban az adott táblába. Az elmúlt hetekben tömegével jelent meg a repce szárormányos, beindult a fénybogár betelepedése is, amely ellen védekezni kell. Az alfametrin, lambda-cihalotrin és a klórpirifosz hatóanyagok jó hatásúak. Felhívom a gazdák figyelmét, hogy a klórpirifosz csak a repce rejtett bimbós állapotáig használható, viszont hosszú ideig hat!

Nem csak a kártevők, hanem a repce gombabetegségei ellen is folyamatosan küzdenie kell a gazdának (fóma, alternaria). Javaslom a különböző azolokat, például a difenokonazolt, metkonazolt és a tebukonazolt, valamint az un. strobinokat, így például az azoxistrobint és dimoxistrobinnak boscalidet is tartalmazó anyagát. Az utóbbi kombinációt a várható erős fertőzés miatt két alkalommal javaslom kijuttatni! Ez a szer légi úton is használható, bár a szántóföldi kezelés a jobb és megbízhatóbb borítottság miatt kedvezőbb hatású. Az intenzív búzák szárszilárdítását fontosnak tartó gazda idén már a mepiquat-klorid és prohexadion-kálcium anyagot is sikeresen alkalmazhatja. Tápláljunk és védjünk!

Április a növénytáplálás és a gyomirtás időszaka, hiszen a búzát és árpát most látjuk el fejtrágyával. A 2014-es évben is elértük megyénkben átlagosan a száz kiló vegyes műtrágya hatóanyag-használatot, amely remélhetőleg idén sem fog csökkenni. Úgy gondolom, a várható kedvező árak miatt termelőink bátrabban alkalmaznak magasabb dózisú műtrágyát. A gyomok elleni védekezés is kezdetét vette. A termelő ma rengeteg növényvédőszerről kap folyamatosan információt a téli továbbképzéseken és az év folyamán a bemutatókon. Még ma sem mondhatunk le a jó „öreg" hormonhatású szerekről, melyek több mai szerkombinációnak is stabil részei úgy a gabonáknál, mint a kukoricánál is.

Az egyéb hatóanyagok közül kiemelem a floraszulam, karfentrazon, triaszulfuron és a tritoszulfuron anyagokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!