Gazdaság

2015.05.23. 15:19

Ilyen új építésű lakásokat vehet Vas megyében

Míg a lakást keresőknek a 15 millió forint, a családi házat vásárlóknak a 20 millió forint jelenti a lélektani határt. Utánajártunk, hogy milyen új építésű ingatlanokat vásárolhatnak ennyiért a megyében.

Lisztmayer Zsófia

A nagyobb országos ingatlanhirdetési honlapokon, valamint megyei közvetítők kínálatában keresgéltünk eladó vasi új építésű lakásokat, családi házakat. Szombathelyen a legnagyobb a választék - akár a belvárost, akár a külvárost tekintve. A megyében meghirdetett ingatlanok között azonban akad kifejezetten jó lehetőség is, főleg azoknak, akik nagy erkélyről vagy kertről álmodoznak.

Gerencsér Zoltán, egy ingatlanközvetítéssel, valamint beruházással foglalkozó szombathelyi cég tulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt években élénkülés figyelhető meg az ingatlanpiacon, ahol a 40-60 négyzetméteres, nappalis és kétszobás lakást keresők vannak többségben.

– Nem sok új lakás épül jelenleg a városban, ezért sok a kereső. Ehhez képest viszont viszonylag sok ingatlan épül kertvárosi környezetben, ikerházas megoldásban. Ezek az épületek általában 60-100 négyzetméteresek, és keresettek az ingatlanpiacon. Az új építésű lakások közül a 40-70 négyzetméter közötti lakások után érdeklődnek a legtöbben, bár a piac korántsem dübörög annyira, mint 2007-ben.

Gerencsér Zoltán szerint elég sok 20 millió forint értékű családi házat keresővel találkoznak, de ez az ár mindenképpen lélektani határt jelent. Mint megtudtuk, házat eladni 30 millió forint felett nagyon nehéz vidéken. Az első lakásukat vásárlók általában a használt piacon keresgélnek, újat azok vásárolnak inkább, akik új helyre költöznének, és éppen lakáseladás közben vannak. Az új építésű lakást vásárlók többsége a 8 és 15 millió forint értékű ingatlanokat keresi, de a nagy alapterülettel és erkéllyel rendelkező lakások a belvárosban ennél jóval többe is kerülhetnek. A belvárosban kevés a lehetőség, ezért a külső területeken olcsóbbak a lakások.

Akik elvonulnának a városi nyüzsgés elől, Táplánszentkereszten találhatnak új építésű, ikerházas ingatlant, amelynek jelenleg mindkét fele eladó 21,5 millió forintért, de külön-külön is megvásárolhatóak 11, valamint 11,5 millió forintért.  Az ingatlan 110 négyzetméteres, mindkét lakáshoz külön garázs is tartozik, valamint egy 1300 négyzetméteres telek. A földszinten a konyha, a nappali és a mellékhelyiség kap helyet, a felső szinten pedig a szobák és fürdőszoba.

Kőszegen a belvárostól néhány percre is eladó egy új építésű, 45 négyzetméteres lakás, amelyhez 12 négyzetméteres terasz tartozik. A kétszobás, szellőzővel és légkondicionálóval felszerelt lakás 7,1 millióba kerül, a házhoz tartozó telken pedig saját parkolót is ki lehet alakítani.

A Bükön új építésű ingatlant keresők jó ajánlattal találkozhatnak az ingatlankereső oldalakon. Jelenleg eladó egy kétlakásos társasház földszintjén kialakított négyszobás ingatlan, amelyhez autóbeálló, saját pince, 25 négyzetméteres terasz és kert is tartozik. A 82 négyzetméteres lakást 15,3 millió forintért lehet megvásárolni.

Náraiban, a Szépvölgy lakóparkban is eladó egy 89 négyzetméteres, két és félszobás új építésű családi ház ötszáz négyzetméteres telekkel. Az egyszintes házat 18,5 millió forintért kínálják, és tartozik hozzá még egy tíznégyzetméteres terasz is.

Szombathelyen több eladó új építésű családi házat is találtunk az ingatlanhirdetési portálokon, többségüket körülbelül 30 millió forintért kínálják. Egy 93 négyzetméteres, ikerházas ingatlan 430 négyzetméteres telekkel, valamint 15 négyzetméteres terasszal 29,29 millió forintba kerül. A kétszintes ingatlanban négy szoba, két fürdő és két félszoba is található, valamint tartozik hozzá garázs is. Az épületet ráadásul a legkorszerűbb műszaki megoldások jellemzik: hőszivattyús fűtésrendszer, igény szerint napelemes, infra fűtéssel, de a hagyományos gáz-cirkó kazánnal is megoldható a fűtés.

A Szombathelyen található új építésű lakások ára 10 és 20 millió forint között mozog. Találtunk egy 18,2 millió forintba kerülő, 73,4 négyzetméteres lakást, amelyhez 4,1 négyzetméteres terasz is tartozik. A csaknem 20 millió forintba kerülő ingatlanban három szoba található. Szintén a megyeszékhelyen hirdettek meg egy 57 négyzetméteres társasházi lakást, amelyhez 4,6 négyzetméteres terasz is tartozik. A három és fél szobás lakás 14,2 millió forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!