Gazdaság

2015.08.27. 15:24

Ez az öt a legdrágább eladó lakás Vas megyében – 170 millióért vehetünk egy darabot a kőszegi várból

Vas megyében 219 ezer forint, csak Szombathelyen 232 ezer forint az átlagos négyzetméterára az eladó lakóingatlanoknak. A legdrágább házak és lakások között vannak az átlagnál jóval drágábbak is.

Bakos Ágnes

Illusztráció: Unger Tamás

Sárvári a legdrágább Vas megyei lakóingatlan, bár kilóg a sorból, mert panzióként is üzemel. Sőt, az ingatlanportálokon elérhető hirdetések jól működő panzióként kínálják 180 millió forintért. Kilenc szoba és csaknem ezer négyzetméteres telek van az árban. A ház Sárvár belvárosában van.A lakóterületre számított négyzetméterár 396 ezer forint, ez bőven fölötte van a 219 ezres vasi átlagnak.

Csak a második legdrágább lakóingatlan a megyében egy darab a kőszegi várból. 170 millió forintért hirdetik a Rajnis utcai társasházi lakást. Hat plusz kettő félszoba van benne, a ház az 1700-1800-as években épült és része volt a várnak, a vámház is itt működött, sőt a börtön a pincében volt.

64 négyzetméteres családi ház 89 millió forintért – az ár magasnak tűnik, de egy hatalmas asztalosműhely is tartozik hozzá, plusz 3 ezer négyzetméteres telek. Ezekkel együtt fent van a toplistán az ingatlan.

Valószínűleg félreértés miatt kerülhet a legek közé egy negyedik emeleti, egyszobás szombathelyi lakás. A Derkovits lakótelepen kínálják a teljesen felújított, tégla építésű, 48 négyzetméteres ingatlant 83,5 millió forintért. A vélhetően téves ár több ingatlanportálon ugyanígy szerepel.

Szombathely belvárosában van az ötös lista utolsó két tagja: az egyik 55 millió, a másik 49 millió forint. Mindkettő belvárosi lakás. A drágább a Fő téren van, polgári, első emeleti és impozáns – a hirdetések szerint. Jelenleg egészségügyi magánrendelőként üzemel, így ha nem gyógyító lesz az új tulajdonos, akkor még költeni kell a lakótér átalakítására. Szintén rendelőként funkcionál az ötödik helyezett. Az két helyrajzi számon nyilvántartott dupla lakás klímával és riasztórendszerrel felszerelt. Hét szoba van a 49 milliós árban.

Külön kívánkozik a listára egy 100 milliós, lakóingatlanként árult tömb. A Szövő utcai ingatlan kilencven szobás, felújítandó, nem magánszemélyeknek, hanem befektetőknek kínálják. Ha a lakható területet számoljuk, akkor mindössze 35 ezer forint egy négyzetméter – vagyis jelentős költségű felújítás után is többszörös haszonnal értékesíthető lakásonként, akár a vasi átlagárak alatt, persze szigorúan matematikailag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!