Gazdaság

2015.09.01. 13:21

Ösztöndíjak: ezeket az ösztöndíjakat, támogatásokat kaphatják a diákok Vas megyében

Megkezdődött a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi központjában a gólyafelkészítő hét. Az előadássorozatban a Hallgatói Önkormányzat külön blokkot szentelt a hallgatói juttatások rendszerének ismertetésére, nehogy az újoncok lemaradjanak a támogatásokról.

Vadas Krisztina

Azonban nem csak a felsőoktatási hallgatók részesülhetnek ösztöndíjban, hanem a középiskolás diákok is. Összegyűjtöttük, kinek milyen lehetőségei adódnak, ha szeretne egy kis pluszpénzhez jutni.

Nagy Antal, a Savaria Egyetemi Központ Hallgatói Önkormányzatának elnöke Fotó: Unger Tamás

Középiskolai ösztöndíjak

Szakiskolai tanulmányi ösztöndíj

A szakiskolai tanulmányi ösztöndíjra az a diák jogosult, aki nappali tagozaton az első, és  a hiány-szakképesítések körébe tartozó képesítését szerzi (Vas megyében: ács, asztalos, gépi forgácsoló, hegesztő, ipari gépész, kőműves és hidegburkoló, női szabó, szerszámkészítő, szociális gondozó és ápoló, dísznövénykertész). Ez az ösztöndíj jövedelmi helyzettől és életkoruktól függetlenül jár a diákoknak. A juttatás a teljes tanulmányi idő alatt folyósítható, nem időszakhoz kötött.

Szent Imre-ösztöndíj 2015

A Szent Imre ösztöndíjpályázatot a Katolikus Központi Alapítvány hirdeti meg. Az ösztöndíjra pályázhat minden 9-15. osztályos középiskolás, vagy felsőoktatási intézményben nappali tagozaton, első diplomás képzésben részt vevő, magyarországi tanintézményben tanuló katolikus fiatal. A pályázatok elbírálásánál fontos szempont a tanulmányi eredmény, az egy főre jutó jövedelem, a testvérek, eltartottak száma, a hitoktatásban és a közösségi életben való részvétel. Az ösztöndíjat egy tanévre lehet elnyerni. A pályázatokat 2015. szeptember 20-ig kell benyújtani postán a Katolikus Központi Alapítvány címére: 1406 Budapest, Pf. 79.

Bursa Hungarica "B"

A Bursa Hungarica "B" típusú ösztöndíjra a még érettségi előtt álló, utolsó évfolyamos középiskolások pályázhatnak. A sikeres pályázónak  az elnyert összeget a sikeres felsőoktatási felvételit követően folyósítják. Ennek a típusnak az előnye, hogy egyszerre nem tíz, hanem háromszor tíz hónapra lehet elnyerni - vagyis nem kell évente újra pályázni.

Felsőoktatási ösztöndíjak

A felsőoktatási hallgatói juttatások - akárcsak a középiskolai - két csoportra bonthatók: teljesítményalapú- és szociális juttatások.

Teljesítményalapú juttatások

Tanulmányi ösztöndíj

A szombathelyi Savaria Egyetemi Központban a tanulmányi ösztöndíj feltétele, hogy a hallható tanulmányi eredménye az aktuális szakátlag fölött legyen. Fontos tudni, hogy tanulmányi ösztöndíjban csak államilag támogatott hallgató részesülhet, szakonként nekik is csak az 50 százaléka. A juttatás összege 6 ezertől 30 ezer forintig terjed. A tanulmányi ösztöndíjra való jogosultságot félévente állapítják meg.

Tudományos ösztöndíj

A tudományos ösztöndíj feltétele, hogy a hallgató a tudományos életben valami kiemelkedő eredményt érjen el, az egyetem tudományos életében aktívan részt vegyen. Tudományos ösztöndíjban részesülhet emellett az a hallgató, aki OTDK-versenyen kiemelkedő helyezést ér el, vagy munkájából publikáció készült. Az ösztöndíj feltétele a legalább 3,51-es tanulmányi átlag. Az ösztöndíjra félévente lehet pályázni.

Sportösztöndíj

Sportösztöndíjban az a hallgató részesülhet, aki kiemelkedő teljesítményt nyújt az egyetemi sportéletben, vagy világbajnoki, ill. országos bajnoki címet visel. Az ösztöndíjra félévente lehet pályázni.

Művészeti ösztöndíj

A művészeti ösztöndíjra az a hallgató jogosult, aki a) valamely képzőművészeti ágban, b) valamilyen más művészeti ágban kiemelkedő eredményeket ér el, kiállításon vagy versenyen vesz részt.

Közéleti ösztöndíj

Közéleti ösztöndíjat ítélhetnek meg annak a hallgatónak, aki aktívan részt vesz az egyetemi közéletben: segít a programok szervezésében, koordinálásában, valamint segíti a Hallgatói Önkormányzat munkáját.

Szociális alapú juttatások

Alaptámogatás

Alaptámogatásra (tanulmánykezdési támogatásra) jogosult az a felsőoktatási hallgató, aki állami ösztöndíjas képzésben, az aktuális félévben kezdte meg felsőoktatási tanulmányait. Az alaptámogatás akkor igényelhető, ha valami rendkívüli dolog történt a hallgató életében (pl. házasságkötés, gyermekáldás, válás, haláleset). A támogatásban egy hallgató csak egyszer részesülhet.

Rendkívüli szociális támogatás

Rendkívüli szociális ösztöndíj akkor nyerhető el, ha a hallgató szociális helyzete váratlanul romlik, és ezért külön támogatást igényel a helyzete enyhítéséhez. A rendkívüli szociális támogatás egy félévben egyszer igényelhető, nappali képzésben részt vevő hallgatók számára. A pályázatot minden hónap 20-ig lehet beadni.

Rendszeres szociális támogatás

A rendszeres szociális ösztöndíj szociális helyzet alapján kapható, egyszerre 5 hónapra, és félévente újra pályázni kell rá. Az egy-egy pályázónak adott rendszeres szociális ösztöndíj összegét az egyetem/főiskola a pályázó szociális-anyagi helyzetével, a körülményeivel arányosan, előre meghatározott, mindenkire alkalmazott szempontrendszer alapján állapítja meg. Rendszeres szociális ösztöndíjként a sikeres pályázók havonta a hallgatói normatíva 10 százalékának megfelelő összeget kaphatnak.

Bursa Hungarica "A"

A Bursa Hungarica egy összetett ösztöndíjfajta, amelyben az önkormányzatok és a felsőoktatási intézmények érintettek. A Bursa Hungarica alapelve szerint a települések önkormányzatai saját döntésük alapján szociális ösztöndíjjal támogathatják a településen élő fiatalokat az egyetemi/főiskolai tanulmányaikban. Amekkora összeget az önkormányzat megítél, ugyanakkora összeggel az állam is hozzájárul, és a teljes összeget a végén a hallgató az egyetemén/főiskoláján keresztül kapja meg. A Bursa Hungaricát azokon a településeken lehet megpályázni, ahol az önkormányzat az adott évben részt vesz a Bursa Hungarica programban.

Köztársasági ösztöndíj

Az oktatásért felelős miniszter köztársasági ösztöndíjat adományoz – tanévenként – a felsőoktatási intézmények kimagasló teljesítményt nyújtó hallgatói részére. Erre a diákoknak nem kell pályázni, a felsőoktatási intézmények küldik el az ösztöndíjra javasolt hallgatók névsorát. A köztársasági ösztöndíjra az intézmény azon államilag támogatott illetve költségtérítéses, teljes idejű (nappali tagozatos) alapképzésben, mesterképzésben illetve osztatlan képzésben részt vevő hallgatói pályázhatnak, akik jelenlegi vagy korábbi tanulmányaik során legalább két félévre bejelentkeztek és legalább 55 kreditet megszereztek.

Szombathely visszavár

A Szombathely visszavár programban azok a hallgatók vehetnek részt, akik a felsőoktatásban nappali tagozaton tanulmányokat kezdenek vagy folytatnak és szombathelyi állandó lakóhellyel rendelkeznek. A pályázatot felsőoktatási intézmény nappali tagozatán, az első diploma megszerzése érdekében hiányszakmában tanulmányt kezdő, szombathelyi állandó lakóhellyel rendelkező fiatalok nyújthatják be. Az ösztöndíj havi összege 50 ezer forint, amely tíz hónapra nyerhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!