Gazdaság

2015.10.29. 11:47

Vad mozgások a Szentgotthárd környéki álláspiacon

Szentgotthárd – Nőtt a munkakeresők száma az őszre, az utolsó nyári hónaphoz képest Szentgotthárdon.

Bakos Ágnes

A járásban van, ahol megduplázódott a munkanélküliség és van település, ahol az egyetlen álláskereső is kikerült a rendszerből.

Összesen hat fővel nőtt az álláskeresők száma Szentgotthárdon augusztusról szeptember végére – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból. Eszerint most 166 regisztrált munkakareső van a városban, egy hónappal korábban 160-an szerepeltek a nyilvántartásban.

Vegyes a kép a járás többi 15 településén. Kétvölgyön stagnálás mutatkozott: a 85 munkaképes korú lakosból hatan álláskeresők és ugyanennyien voltak egy hónappal ezelőtt is. Alsószölnökön, Csörötneken, Gasztonyban, Magyarlakon, Orfalu és Rönök településeken csökkent az álláskeresők száma. Növekedett Apátistvánfalván, Felsőszölnökön, Kondorfán, Nemesmedvesen, Rábagyarmaton, Rátóton, Szakonyfaluban és Vasszentmihályon.

A legjobb az őszi munkanélküliségi mutató Orfalu településen, ahol az 54 munkaképes korúból egy szerepelt a regiszterben augusztusban – már ő is kikerült a rendszerből, így gyakorlatilag nulla százalékos a munkanélküliség.

Érdekes és sajátos adat, hogy egy munkanélküli lett Nemesmedves településen, ahol a 16 fős munkaképes korú lakóhoz mérten ez máris 6,25 százalékos munkanélküliségi arányt mutat.

Rábagyarmat volt, ahol dupla annyi lett a munkakereső: négy volt augusztusban, nyolc fő szeptember végén. A munkaképes korú lakosság száma nem változott a statisztikában: 555 fő.

Több mint egy százalékot javult, de még mindig a legrosszabb a járásban a rönöki ráta: augusztusban 29, egy hónapja már csak 25 álláskeresőt regisztráltak a településen. A 324 munkaképes korú lakóhoz viszonyítva az augusztusi munkanélküliség 8,95 százalék volt, a legutóbbi összesítés 7,72 százalékot mutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!