Gazdaság

2016.01.25. 18:04

Hiába az árplafon eltörlése, hamarosan elfogynak a csok-lakások Vas megyében

Érdemes sietni, mert alig van már csok-képes, új ingatlan Szombathelyen és környékén. Az sem segített a helyzeten, hogy pár napja eltörölték a 30 milliós árplafont. Milyen a kínálat? Körülnéztünk.

Bakos Ágnes

Januárban lépett életbe a családi otthonteremtési támogatás – azóta pedig újabb és újabb részletek derülnek ki és folyamatosan pontosítják az információkat a jogosultak köréről, a támogatással és kedvezményes hitellel megvásárolható ingatlanokról.

A legutóbb bejelentett információk egyike szerint a 30 millió forintnál értékesebb otthonokra is igénybe vehető lesz a 10 milliós államilag támogatott hitel – korábban ez volt a plafon.

Hiába a kedvezmény, ha nincs, vagy alig van ilyen árú ingatlan Vas megyében.

A 20 és 40 millió forint közötti árkategóriában 16 új építésű vasi ingatlan szerepel - gyakorlatilag az összes nagy iroda hirdetései között. Sőt, ha használt lakásra, házra is érvényesíthető lenne a 10 millió forintos támogatás plusz a 10 millió forintos hitel, akkor sem dúskálnának az ajánlatok között a csok-osok Vas megyében.

Az egyik ingatlaniroda ötven ingatlant kínál 20 és 40 millió forint között Vas megyében – abból 34 használt és 16 új építésű. Az újak között mindössze egy lakás ára haladja meg a 30 millió forintot: a KISZ lakótelepen épülő tégla ikerház egyik felét árulják 35 millióért, 114 négyzetméterrel, négy szobával – ez a szombathelyi kínálat legteteje, az új építésű ingatlanok árait végignézve.

Szombathelyen egy átadás előtt álló, új építésű társasház, ahol szintén nincs szükség a 30 millió forintos plafonra, ugyanis 20 és 28 millió forint között árulják a lakásokat ezekben az ingatlanokban, lakóparki környezetben. (Fotó: Unger Tamás)

A használt lakások, házak között könnyebben találunk 30 millió felettit: 39,9 millió forintért árulnak belvárosi és kámoni családi házat is. Az elhelyezkedés „ára” 120 négyzetméter – ennyivel nagyobb a kámoni ház, mint az ugyanennyi pénzért kínált belvárosi ingatlan. Mivel használt lakások, így a 10 millió forintos támogatás nem jár ezek megvásárlásához, „csak” 2,2 millió forint, ha három gyermek után igénybe vehető támogatással számolunk.

Ahogy várható volt, az építkezéseket beindítja, gyorsítja a csok – ez utóbbit Szombathelyen is láthatjuk. A Szent Flórián körúton fél éve álltak neki egy, az 1940-es évek közepén épült villa átalakításának. Ötlakásos társasházzá alakítják, és hiába csak a nyáron álltak neki a bontásnak, már a tavasszal beköltözhető lesz. A leírás kiemeli, hogy új építésűnek számítanak a lakások az átalakítással, így azokra igénybe vehető a családi otthonteremtési kedvezmény.

A Parkerdőnél vannak hasonló építkezések: gyakorlatilag a szombathelyi új építésű ingatlankínálat az ottani házakkal és társasházi lakásokkal majdhogynem kimerül, jelenleg futó építkezés kevés van. A tervezőasztalokon vannak elképzelések – azok legkorábban az idei év második felében vagy jövőre épülhetnek fel.

Addig pedig a közérthetőség, a jobb áttekinthetőség érdekében a kormány rövidesen külön rendeletben foglalja össze az új és a használt lakásokkal kapcsolatos csok-os szabályokat. Februárra várhatjuk az összefoglalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!