Gazdaság

2016.02.15. 18:52

Ausztria - Mit gondolnak az érintett vasiak a külföldi munkavállalók számának korlátozásáról?

Körkép - Nagy port kavart az osztrák kancellár hétvégi kijelentése, miszerint korlátozná a külföldi munkavállalók számát Ausztriában. A módosítások hallatán sokan felháborodtak, ezért megkérdeztünk egy szakértőt és két Ausztriában dolgozó magyart, mi a véleményük a leendő változásokról.

Budai Dávid

Az Österreich című osztrák napilap közölt szombati számában Werner Faymann-nal interjút, amelyben egyebek mellett azt nyilatkozta, korlátozná a külföldi munkavállalók számát és az általuk eltöltött munkaidő hosszát Ausztriában, valamint hogy a szigorításokat minden munkaügyi ágazatban bevezetnék. A kancellár szerint növekszik az osztrák munkanélküliség, ezért indokolt a szigorítások bevezetése.

Horváth Csaba 13 éve foglalkozik olyan magyarokkal, akik Ausztriában vállalnak munkát. A Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas megyei képviseletvezetőjeként tisztában van az osztrák munkavállalás jogi hátterével, valamint szoros kapcsolatban áll az osztrák szakszervezeti szövetséggel, így őt kérdeztük, mi a véleménye az elhangzottakról.

- Nem értem Faymann logikáját, hogyan szeretné kivitelezni az intézkedéseket, ugyanis náluk nem úgy működik a rendszer, mint nálunk: a politikának nincs eszköze változtatni a szabályozáson - mondta Horváth Csaba. Nem kell félni a korlátozástól

- Ausztriában a munka világának szereplői döntenek a munkaügyi változásokról, a javaslataikat aztán az osztrák szövetségi parlament vagy elfogadja, vagy nem. Azokat a munkaterületeket, amelyeket kollektív szerződések szabályoznak, nem módosíthatja senki. A kollektív szerződések esetében a módosításokról a gazdasági kamarának (WKO) és a szakszervezeti szövetségnek (ÖGB) kell megállapodni. Tehát a Faymann által felvetett kérdésekben a parlament nem tud dönteni - hangsúlyozta a szakember.

- Továbbá az egy elhibázott lépés volt tőle, hogy azt mondta, a magyaroknak Ausztriában is annyit kell keresni, mint amennyit Magyarországon keresnének, ezért ezt később vissza is vonta. Uniós jogszabályok rendelkeznek arról, hogy ahol a munkavállaló dolgozik, és ahol az adót és a társadalombiztosítást befizeti, ott jogosult minden ellátásra - tette hozzá a szakember.

Érdemi változások tehát a jövőben nem várhatók, ugyanis Horváth Csaba elmondta, hogy az ÖGB-nek nincs tudomása semmilyen változásról. A képviseletvezetőt megkérdeztük arról is, ő hogyan látja az osztrák munkanélküliség helyzetét - ugyanis az osztrák kancellár erre is hivatkozott a korlátozások kapcsán.

- A munkanélküliség hihetetlenül csekély mértékű Ausztriában. Az osztrákoknál csak az nem dolgozik, aki nem akar. Aki pedig nem akar, az nem is fog. A munkaközvetítő honlapok tele vannak állásajánlattal, így szó sincs arról, hogy a magyarok, illetve a külföldiek bárki munkáját elvennék - mondta Horváth Csaba.

A témával kapcsolatban felkerestünk néhány olyan magyart, aki átjár a szomszédba dolgozni.

A másfél éve Güssingben (Németújvár) dolgozó dr. Csata László vasárnap hallott az osztrák kancellár kijelentéséről. Szerinte, ha meg is valósulnának az elképzelések, és valóban szigorítanák a magyarok ausztriai munkavállalását, őket, orvosokat akkor sem érintené az intézkedés, mivel akárcsak Magyarországon, Ausztriában is orvoshiánnyal küzdenek.

Dr. Csata László Ausztriában dolgozó orvos (fotó: Szendi Péter)

Ennek oka, hogy Ausztriában nagyon szigorúan veszik a munkaidő-szabályozást, a meghatározott időkeretet nem lehet túllépni a felelősségbiztosítás miatt. Más szóval, nem lehet büntetlenül túlórázni. Szerinte olyan szintű munkanélküliség valószínű nincs, mint nálunk, viszont az igaz, hogy sok helyen a magyarokat olcsóbban tudják alkalmazni - a kancellár ebbe a ténybe kapaszkodik bele. Ennek ellenére Csata Lászlónak meggyőződése, hogy a szigorításokról szóló hír csupán egy politikai gumicsont. Szerinte akkor sem tudnának semmit csinálni, ha valóban szeretnének, mivel ha megkötik az osztrák munkaadók kezét, abba belebuknak, ugyanis szívesen alkalmaznak magyar munkavállalókat. Ennek oka, hogy másképpen szocializálódtak a magyar és az osztrák munkavállalók. Egy magyar azt csinálja, amit mondanak neki, sőt még túl is teljesít a munkában, mivel félti az állását.

Egy osztrák ezzel szemben nagyon is tisztában van a jogaival. Neki a főnök nem tudja azt mondani, hogy maradjon bent munkaidőn túl, egy magyarnak viszont eszébe sem jut nemet mondani. Csata László ráadásul nem tud olyan jogszabály-módosítást elképzelni, amivel a külföldiek munkavállalását korlátozni tudnák.

Gayer Gábor már nem nyilatkozott ilyen optimistán. A négy és fél éve Stegersbachban (Szentelek) dolgozó szakács tőlünk hallott először az osztrák kancellár terveiről, de megjegyezte, éppen a napokban beszélt kollégáival arról, hogy a migránsválság miatt előbb-utóbb a külföldi munkavállalókra is nehéz idők jönnek.Mint elmondta, a migránshelyzet Ausztriában a jobboldal megerősödését hozta, márpedig ők nemcsak a menekülteket, de a külföldi munkavállalókat sem látják szívesen. Úgy látja, mivel nagyon sokan dolgoznak kint, nem lehet őket csak úgy egyik napról a másikra hazaküldeni, mert megbénulna a gazdaság. Szerinte nem is azoknak van félnivalójuk, akik évek óta Ausztriában dolgoznak, hanem azoknak, akik majd a jövőben szeretnének az osztrákoknál munkát vállalni.

Nem ért egyet a kancellár azon kijelentésével, hogy a könnyebb munka reményében vállalnak munkát a magyarok Ausztriában. Az, hogy a magyarok kint dolgoznak, annak egyetlen oka van: a háromszoros kereset. Neki szakácsként kint is és itthon is kétszáz vendégre kell főznie, ebben nincs különbség. Sőt, az étteremben, ahol dolgozik, a munkavállalók fele magyar: ők kivétel nélkül a nehezebb munkát végzik el.

Tapasztalatai szerint, az osztrákok nem szívesen végeznek stresszes és felelősségteljes feladatokat. Azt viszont konkrétan tudja, hogy a támogatások egy részét el fogják venni, így esetleg a jövőben már nem lehet majd igényelni az osztrák gyest. Gábor hangsúlyozta, konkrétumokat nem tud, de terjednek ilyen hírek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!