Gazdaság

2016.03.29. 17:57

Kivéreztetés? - Száz forintjukba kerül, hetvenet kapnak a tej literjéért a termelők

Megyei körkép - A magyar termelők mindössze 70 forintot kapnak egy liter tejért. Egyre többen hagynak fel a szarvasmarhatartással.

Nagy Ildikó

Az uniós tejkvóta megszűnése, az orosz embargó, az országot elárasztó, olcsó import tej: sorolhatnánk az okokat, amelyek következményeként ma a magyar termelők legfeljebb 70 forintot kapnak egy liter tejért. (És reszketnek, hogy április 1-jétől ne csökkenjen ez az összeg.)

Kivéreztetés: így kommentálja a rendkívül alacsony tejfelvásárlási árakat Mátyás István, az egykori ostffyasszonyfai szövetkezetből alakult társaság ügyvezető igazgatója, akinek a Tej Terméktanácsba delegált küldöttként is van rálátása a jelenlegi - általa egyenesen katasztrofálisnak nevezett - helyzetre.

Csabai Attila fejéshez készülődik, illetve fejés közben (Fotó: Szendi Péter)

- Tavaly ilyenkor 83 forintot kaptunk a tej literjéért, most 70-et. Ehhez jöhet még valamennyi minőségi felár, ám a végösszeg ezzel és a támogatással együtt sem éri el a literenkénti 80 forintot. Márpedig egy liter tej „előállítása” legalább 90-100 forintjába kerül a termelőnek - magyarázza Mátyás István, azt pedig a fantáziánkra és a számtantudományunkra bízza, hogy megsaccoljuk, mennyi veszteséget termelnek a szarvasmarhatartók. Megsúgja: a hiány egy, az övükéhez hasonló gazdaságban 60-70 millió forintra is hízhat egy év alatt.

Az ostffyasszonyfai telepen a 450 tejelő holstein-fríz naponta 8-10 ezer liter tejet ad. A teljes egészében bérelt 1480 hektáron megtermelik az állomány takarmányszükségletét, 54 falu-, illetve környékbeli embernek adnak munkát - már csak ezért sem hagyhatják abba. Meg másért sem. A hazai tejtermelők többsége ugyanis csapdába került: annak idején a további működéshez szükséges fejlesztésekhez pályázati forrást használtak fel, ezzel pedig kötelezettséget vállaltak arra, hogy több évig nem csökkentik az állatlétszámot.

A horvátnádaljai Fentős Lajos valamivel könnyebb helyzetben van: ő mindig önerőből fejlesztett, és közvetlenül a fogyasztóknak adta el a tejet. Igaz, tíz éve ő sem így képzelte: volt, hogy 39 magyar tarkát fejt, ma 19-et. Gyalázat: ő így kommentálja a jelenlegi felvásárlási árat.

- Aki száz forint alatt elő tud állítani egy liter tejet, az hazudik - mondja, és hozzáteszi azt is, hogy ő bizony nem adná oda a tejet 70 forintért, ezért a piaci igényekhez igazította az állományt, és csak annyi tejet termel, amennyit közvetlenül értékesíteni tud. Ez naponta 240-250 litert jelent, literjét 200 forintért adja, így 15-20 forint haszna van egy literen.

Fentős Lajos a lefejt tej minőségét ellenőrzi (Fotó: Szendi Péter)

Fentős Lajos inszeminátorként is dolgozik, és látja, hogy az Őrségben is egyre többen hagynak fel a szarvasmarhatartással. Akik korábban öt-hat tehenet tartottak, legfeljebb egyet hagynak meg, azt is csak a maguk szükségletére és örömére, nosztalgiából.

Márpedig - ahogy Fentős Lajos fogalmaz - amelyik istálló egyszer kiürül, abban már soha nem lesz tehén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!