Gazdaság

2016.06.21. 17:04

Vas megyében is megfázott a meggy – Most a moníliától kell félteni a gyümölcsöt

Horvátzsidány – Háromszor annyi meggynek kellene lennie a fákon, mint amennyi van – de legalább jó minőségű a lassan betakarításra érett szemes gyümölcs. Horvátzsidányban leginkább a fagy pusztított, de még mindig veszélyben van a meggy.

Simán Klára

- Érezni lehet itt a gyümölcsfák között is ezt a párás, meleg levegőt, ilyenkor az esős időben felrepedhet a meggy, és megtámadja, gyakorlatilag megrothasztja a monília fructigena – osztotta meg velünk az utolsó napok aggodalmait Antal Tibor, az egyik legnagyobb vasi meggyes tulajdonosa, kertészmérnök. Hozzátette, hogy éppen most vásárolt egy olyan növényvédő védőszert, amellyel lepermetezve a fákat kissé visszaszorítható a meggymonília. A szakértő hozzátette, hogy ilyenkor már nagyon vigyázni kell arra, hogy milyen vegyszert használnak, hiszen (legalábbis a tervek szerint) hétfőn kezdődik a szüret, így addig a méregnek le kell bomlania. Az általa használt permetszerben három napon belül már semmiféle esetlegesen káros anyag nem marad – viszont több és szebb meggy marad meg.

Fotó: Unger Tamás

Az árakkal kapcsolatban Vas megye egyik legnagyobb – 16 hektárnyi - meggyesének tulajdonosa elmondta, hogy az utolsó pillanatig nem lehet tudni a nagybani felvásárlási árat: napokkal a szállítás előtt derül ki a végleges összeg. Idén a fagykár és a vártnál kevesebb termés felhúzta az árakat, 250-300 forint körüli kilónkénti felvásárlási árra számítanak. (Antal Tiborék egy Győr-Moson-Sopron megyei konzervipari céggel vannak kapcsolatban, oda viszik a horvátzsidányi meggyet. Általában több vagonnal visznek, idén visszafogott mennyiséget tudnak csak küldeni.)

A piacon eddig 800-1000 forintos kilónkénti áron lehetett meggyet kapni, most elkezdődött a szezon, de így sem megy 600 alá a finom gyümölcs ára.

- A tavaszi fagy itt is alaposan tönkretette a termést: megfáztak a szemek, és nem tudtak rendesen megkötni, lepotyogtak, amikor még borsó nagyságúak sem voltak – mondta Antal Tibor. A szakértő hozzátette, hogy ami viszont a fákon maradt, gyönyörű, nagy szemű gyümölcs. A hétfői szedésre már biztosan eléri az érettséget, azaz a kocsány már nem marad benne a gyümölcsben, lehet szüretelni a zsidányi meggyet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!