Gazdaság

2016.07.21. 08:37

Alig akad részmunkaidős Vasban – pedig jó a munkavállalónak és a cégnek is

Ahogy egész Magyarországon, úgy Vas megyében is indokolatlanul alacsony a részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya.

Elek Szilveszter

A részmunkaidősök olyan alkalmazottak, akiknél a hetente ledolgozott órák száma nem haladja meg a 36-ot, és rövidebb, 4-6 órás műszakokban végzik feladatukat.

A KSH 2015-ben is készített statisztikát a négy főnél többet foglalkoztató cégek körében. Ebből kiderül, hogy tavaly összesen 68 903 alkalmazott dolgozott Vas megyében. Közülük 63 999-et teljes munkaidőben foglalkoztattak, ami azt jelent, hogy tavaly csupán 4904-es voltak részmunkaidősek. Ebből 3533-an fizikai, 1371-en pedig szellemi területen dolgoztak.

Azt, hogy mennyire népszerűtlen a részmunkaidő a megyében, mi sem mutatja meg jobban, mint a KSH 2016. első negyedéves statisztikája. Míg a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma 1403-mal nőtt, addig a részmunkaidősöké csupán tízzel.

Ezek azonban csak számok – hogy jobban megérthessük, mit jelent a részmunkaidő a munkáltatók és az alkalmazottak számára, felkerestünk egy szakértőt.

– Vállalatunknál a részmunkaidőben dolgozók aránya 1,5 százalék körül mozog – hallottuk Kopfensteiner Esztertől, a Delphi HR-menedzserétől. – Ez az arány nem számít magasnak, és általánosságban elmondható, hogy Magyarországon kevesen dolgoznak részmunkaidőben, annak ellenére, hogy a Munka Törvénykönyve is előírja, hogy a legfeljebb hároméves gyermeket nevelő szülő kérésére a teljes munkaidőt részmunkaidővé kell a munkáltatónak alakítania. Ez a három gyermeknél többet nevelőknél öt évre tolódik ki – tette hozzá.

Kopfensteiner Eszter elmondta, hogy nem csupán a törvények nyomására foglalkoztatnak olyanokat, akik csak részmunkaidőben tudnak dolgozni. – Ez a megoldás e-lőnyös a munkáltató és a dolgozó számára is. A munkáltatónak azért, mert így szélesebb rétegek közül tud meríteni, ha munkaerőre van szüksége, az alkalmazottaknak pedig azért, mert sokkal rugalmasabbá válik az életük, például problémamentesen el tudják vinni a gyermeküket az óvodába reggelente, és kevésbé kell igazodniuk a nyitvatartási időkhöz is – hallottuk tőle.

A szakértőktől megtudtuk, a munkáltatóra nézve többletterhet is jelent, ha valaki részmunkaidőben kíván dolgozni, ugyanis az ilyen alkalmazottak nagyobb odafigyelést igényelnek a munkaszervezés miatt.

– Nálunk a részmunkaidősök köre két csoportra oszlik – mondta a HR menedzser. – Az egyik a kisgyermeküket nevelő szülők, a másik pedig a rehabilitációs alkalmazottak. Előbbiek elsősorban irodai, szellemi tevékenységeket végeznek, míg utóbbiak a raktárban dolgoznak kisegítőként – tette hozzá.

A HR-menedzser megosztotta velünk, hogy a jövőben ők is szeretnének egyre több részmunkaidőst foglalkoztatni, és valószínűleg más cégek is így vannak ezzel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!