Gazdaság

2016.08.30. 18:30

Autószerelőnek is kell online pénztárgép - Hiányoznak még az eszközök és a feltételek

Szombathely - Október elejétől még több vállalkozónak kell online pénztárgépet beállítania. Egyelőre azonban se gép, sem működtetési feltételek nincsenek.

Turbók Attila

- Amennyiben szükséges és kötelezővé válik, természetesen mi is be fogjuk állítani az online pénztárgépet - kommentálta tömören a szombathelyi Darvas Gábor azt a felvetést, miszerint október elejétől az autószerelőknek is meg kell vásárolni és be kell kötni a NAV rendszerébe az úgynevezett online pénztárgépet.

A kormány október elejével kiterjeszti a pénztárgépre kötelezettek körét az autószerelőkre, a patyolatosokra, a masszőrökre, a diszkósokra és a plasztikai sebészekre. A meglehetősen vegyes társaság kialakításánál azt vették figyelembe, mely foglalkoztatási szegmensben nagy a bevételek eltitkolásának lehetősége. A változtatás az előzetes számítások szerint 30 ezer vállalkozást érint.

Horváth Gábor egy autószerelő műhelyben. Egy részük még nem ismeri a bevezetés feltételeit Fotó: Unger Tamás

A fenti hírre azonnal reagáltak a reménybeli kötelezettek, a masszőrök országos szervezete például kerek perec kijelentette, hogy ebben a szolgáltatói szektorban nincs akkora bevételi potenciál, amely anyagilag lehetővé tenné egy újabb, esetenként több százezres ráfordítás bevezetését. Egy, a Vas Népe által megkérdezett könyvelő pedig kijelentette, autószerelő ügyfelei számára állásfoglalást kell kérnie az adóhatóságtól, mert nem tiszták a bevezetés feltételei, számos esetben például nincs is készpénzforgalom. Ez utóbbihoz hasonló kérdésekből a könyvelőnél tucatszám akad. A bevezetés feltételei tehát már a kötelezettek körében sem tiszták, és akkor még nem is beszéltünk a bevezetés technikai oldaláról. Ugyanis az is kérdéses, hogy lesz-e elegendő kassza azon vállalkozások számára, amelyeknek október 1-jétől kell bekötniük az online pénztárgépeket, ráadásul az eddiginél modernebb típust. Az sem biztos, hogy lehet-e majd olyan új gépet kapni szeptemberben, amilyet üzembe kellene helyezniük a kijelölt szervizeknek, ugyanis az online pénztárgép használatának kiterjesztésével párhuzamosan változtattak a kasszák műszaki előírásain is: ezentúl képesnek kell lenniük az úgynevezett storno kezelésére, és - ami a felhasználók számára fontosabb - újra megszemélyesíthetőnek kell lenniük. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az egyik vállalkozás átadhatja a másiknak a gépet, vagyis a jól működő kasszák eladhatók lesznek. Megjegyzendő, hogy a '90-es években bevezetett és jól működő gépek ezt mind tudták, idén pedig az egy hónap után bezárt kisbolt kidobhatta a drágán megvett gépet az ablakon.

A rendelkezések szerint ugyan a régi gépek még öt évig használhatók, de azok, akiknek szeptember 30-tól lesz kötelező az online gép, csak és kizárólag a megújított típusokat állíthatják a rendszerbe. Ilyen új gép viszont jelenleg nincs a piacon, és valószínű, hogy nagy választék a következő egy hónapban sem lesz belőlük.

A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) úgy tájékoztatott, hogy eddig két új típusú kassza engedélyezési kérelmét nyújtották be hozzájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!