Gazdaság

2016.09.29. 19:05

Mobilabb munkaerőt várnak- A járulékcsökkentés nem feltétlenül a legjobb megoldás

Szombathely - Mobilabb munkaerőt vár a munkavállalóktól, technikai fejlesztéseket pedig a munkaadóktól Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár.

Turbók Attila

- Tény, hogy szakemberhiány van napjainkban Magyarországon, ám árnyalja a képet az, hogy emellett még több mint 200 ezer álláskeresővel is számolhatunk, tehát a médiumokban mantraként ismételt szakemberhiányt én inkább úgy fejezném ki, hogy a probléma létezik, de nem mindenhol - jelentette ki Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. A szakpolitikus tegnap Szombathelyen tartott előadást, majd válaszolt kérdéseinkre.

Cseresnyés Péter szerint Vas megyében a cégek technológiai fejlesztése a rövid távú megoldás Fotó: Turbók Attila

Kifejtette, hogy napjainkban varázsszóként kezelik a foglalkoztatáspolitikában a járulékcsökkentést, ám a kérdés ennél sokkal összetettebb.

- Önmagában a járulék csökkentése egy 270 ezres bruttó fizetésnél nettóban alig 8-9 ezer forintos fizetésemelkedést jelentene, ami nem hiszem, hogy nagyobb vonzerőt jelentene a mai helyzetnél - fogalmazott az államtitkár. Hangsúlyozta: a jövő - főleg itt Vas és még Győr-Moson-Sopron megyében is - mindenképpen a technikai, technológiai fejlesztéseké.

- Ezekben a megyékben tényleg beszélhetünk szakemberhiányról, itt a cégeknél pattog a labda, hatékonyságnöveléssel, technológiai, innovatív fejlesztésekkel versenyképesebb termelést lehet megvalósítani, ami megadja az alapot a munkavállalók mainál nagyságrendekkel nagyobb fizetésére is - mondta az államtitkár. Úgy véli, ez utóbbiak sem jelentenek gyógyírt a két megye problémájára, rövid távon talán a mobilabb munkavállalók jelenthetik a megoldás egy részét, ezt a megváltoztatott adójogszabályok már napjainkban is segítik, januártól pedig még további kedvezményeket vezet be a kormány. Éppen ez utóbbira lesz jó példa a saját gépkocsi használatának további segítése, amikor a jelenlegi 9 forintos térítési díjat 15-re emeli a kormány.

- A szakemberhiány - mint mondtam - leginkább területi kérdés, manapság is vannak olyan régiók, ahol minden további nélkül lehetne akár ezres nagyságrendben is munkavállalót találni - tette hozzá Cseresnyés Péter. Hangoztatta: itt Vas megyében is látható már némi előrelépés a cégek részéről a magasabb fizetésekre (hiszen az osztrák munkaerőpiac itt nyom jobban), például az utóbbi idők statisztikái szerint is 20-22 százalékos a térségben a reálbér emelkedése. Cseresnyés Péter szombathelyi előadásában a hazai munkaerő piaci helyzet kapcsán megtett vagy tervezett kormányzati intézkedésekről beszélt nagy számú hallgatóságának. Elmondta: az európai uniós tervek szerint 2020-ig a lakosság 75 százalékának foglalkoztatottsága a kitűzött cél.

- Ma Magyarországon ebből 70 százalékot már teljesítünk, a végső cél e határidőig a 4,5-4,6 millió ember foglalkoztatása - mondta az államtitkár az előadáson. A foglalkoztatáspolitika új prioritásairól szólva kijelentette: kettősség alakult ki hazánkban - hiszen egyszerre van jelen a munkaerőhiány és az álláskeresők létszáma - ám vannak a magyar társadalomban még szabad potenciálok, amelyek munkaerőpiacra való bevonására számos programot indított, vagy indít a kormány a közeljövőben.

A kívánatos cél a 4,5-4,6 millió munkavállaló Magyarországon

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!