Gazdaság

2016.11.04. 20:05

Már kétszer annyi lakás épült - Majdnem ezer építési engedélyt adtak ki októberig Vas megyében

Körkép - Egyre kisebb alapterületű lakóingatlanok épülnek, miközben negyedévente duplázódik a kiadott építési engedélyek száma Vas megyében. Utánanéztünk a számadatoknak.

Bakos Ágnes

ÁTADVA

Már több lakás épült idén Vas megyében, mint tavaly egész évben - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal most készült összesítéséből. Tavaly egész évben 230 volt Vas megyében az épített lakások száma, idén októberig már 251. Tavaly októberig 122 átadott lakást számolt Vas megyében a KSH. A két számot összevetve 205 százalékos az emelkedés Vas megyében.

- Azért azt figyelembe kell venni, hogy átadott lakásokat számol a Központi Statisztikai Hivatal. Vagyis egy első negyedéves mutató az előző évben épült lakást mutatja - magyarázta Zsigmond Balázs, az egyik ingatlanközvetítő cég szombathelyi irodáinak tulajdonosa. - Véleményem szerint a nagy része szombathelyi - tette hozzá a vasi megoszlást illetően.

ENGEDÉLY

Ami még kiugróbb, az az építési engedélyek száma.- Ahogy a csok megjelent, azonnali a felfutás - magyarázta a lakásépítési engedélyeket Zsigmond Balázs. Ugyanis idén októberig 941 lakásépítési engedélyt adtak ki - tavaly ugyanekkor 308-at. Az állami családi otthonteremtési kedvezmény az újépítésű lakásoknál érvényesíthető a legnagyobb összegben - ezt mutatja az építési szándék, ami folyamatos emelkedést mutat Vas megyében.

- Majdnem negyedévente duplázódott a szám, ez már látható volt tavasszal is. Sokan folyamodtak építési engedélyért, ezt láttuk már a kivitelezőkkel - mutatott rá az ingatlanszakértő.

- Hatalmas ez a szám, a 941 engedély el fog oszlani időben - így fogalmazott a szakértő.

Nem kell egyszerre ezer lakás építésére számítanunk, a szakértő szerint eltolódnak majd a kivitelezések.

- Amelyik lakás építését engedélyezték, annak az előértékesítése, majd az építése indulhat el. Mérettől függ, de egy nagyobb társasháznak egy év az építési ideje, onnan még három hónap a használatba vétel. Ezzel számolva ezek az építések majd átadott lakásként 2018-ban jelennek meg a Központi Statisztikai Hivatalnál, de beköltözhetőek lehetnek már 2017-ben - magyarázta el a folyamatot és számolást.

MÉRET

A KSH Hivatal számai szerint egyre kisebb alapterületű lakások készülnek Vas megyében. Az épített lakások átlagos alapterülete negyedévente kisebb: tavaly ilyenkor 107 négyzetméter volt, idén 78 négyzetméter. - Ennek viszonylag egyszerű oka van: alig volt lakásépítés, aki építkezett, az főleg házat épített, annak pedig értelemszerűen nagyobb az alapterülete, így az átlagos négyzetméter eltolódva alacsonyabb lesz - vezette le Zsigmond Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!