Gazdaság

2017.02.20. 17:40

Rezsicsökkentés a háztetőn

Kézzelfogható rezsicsökkentésnek is nevezik napjainkban az alternatív energiahordozók alkalmazását. Egyre nagyobb teret kap a napenergia a hétköznapokban.

Turbók Attila

Divatos és időszerű téma napjainkban a megújuló vagy alternatív energiaforrások alkalmazása. Ebbe a körbe általában a napenergia, a szél- és vízenergia, valamint a geotermikus energia felhasználása tartozik. Mindezeket együtt már az úgynevezett okosházakban alkalmazzák, bár ez utóbbit egyelőre a jövő zenéjeként emlegetik a szakemberek. Ami viszont már van, az a napenergia: a kollektorokat már napjainkban is látni családi házak tetején is. A lakossági megoldásokra tavaly pályázatok is voltak.

Konczér Miklós a BPW gyárának tetején. Háromezer négyzetméteren termelik az energiát Fotó: Szendi Péter

A napenergiát már kézzelfogható rezsicsökkentésnek nevezte az egyik Vas megyei szakember, a lakossági felhasználás mellett kórházak, önkormányzatok és számos cég is alkalmazza.

- Mindezek mellett úgy vélem, a megújuló energiák alkalmazása környezettudatos gondolkodást feltételez - jelentette ki e téma kapcsán Konczér Miklós, a szombathelyi BPW Hungária Kft. energiagazdálkodási csoportvezetője. A cég még 2015-ben vágott bele a régió legnagyobb napelemes kiserőművének építésébe, a beruházás tavaly fejeződött be. A kiserőmű - mely csak megnevezésében kicsi - energiatermelésének nagyságrendjéről annyit lehet elmondani, hogy a kapacitása nagyjából 185 magyarországi lakás egyéves felhasználását fedezné. - Maga a park háromezer négyzetméteren terül el, a cég csarnokának tetején, talán ezért ismerik kevésbé a a helyiek - mondta. Konczér Miklós hangsúlyozta: a kiserőmű a cég számára elsősorban a környezettudatos gondolkodás fizikai megtestesülését jelenti. - Bármennyire is csaknem kétszáz lakást tudna ellátni, egy ilyen nagyságrendű gyár esetén az energiaszükséglethez képest kisebb jelentőségű az erőmű gazdasági hozadéka - mondta. Tájékoztatott arról is, hogy a hétvégi, gyártáson kívüli alapfogyasztást a napelemek biztosítják, egyebek között a gyári targoncák és az elektromos autó töltésével együtt. - A használati meleg víz biztosításához például már 2008-ban napkollektorokból nyertük az energiát - jelentette ki az energiagazdálkodási csoportvezető. A meleg víz és a villamosenergia biztosítása lakossági szinten is több településen tetten érhető, már lapunkban is foglalkoztunk vele. Írtunk arról is, hogy a peresznyei plébánia villamosenergia-szükségletéről a kertben elhelyezett negyven napelem gondoskodik. Ezt a beruházást akkoriban pályázati forrásokból fedezték.

Napelemeket önkormányzati épületek tetején is láthat a járókelő, ám a középületek energiaköltségének csökkentése mellett bevételi forrásként is hasznosítható a megújuló energiák alkalmazása. - Önkormányzatunk a helyi ipari park egy részének értékesítésével napelempark telepítéséhez járult hozzá, az engedélyek éppen a napokban érkeztek meg a beruházó céghez, terveik szerint még az idén kezdődhet az építkezés - tájékoztatott Huber László polgármester. A kőszegi városvezetőtől megtudtuk: a 3,5-4 megawattos erőmű teljes kapacitását visszatermelik a hazai villamosenergia-hálózatba. - A napelempark területének értékesítésével és a befolyó adómennyiséggel javítjuk a városi költségvetés helyzetét, ám a megújuló energia mint bevételi forrás más módon is érdekel bennünket. Pályázati forrásokat szeretnénk egy önkormányzati napelem-beruházáshoz, ez kisebb teljesítményű lenne, mint az ipari parkban most tervezett erőmű, viszont utóbbi teljes bevétele a kőszegi költségvetést gazdagíthatná - jelentette ki Huber László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!