Gazdaság

2017.03.02. 13:31

2017-ben megy nyugdíjba? Itt kiszámolhatja, hogy mennyi lesz a nyugdíja (x)

Belegondolt már abba, hogy miből fog megélni a nyugdíjas években?

Legtöbben az állami nyugdíjban látják a megoldást, de sajnos a tapasztalatok ennek ellenkezőjére világítanak rá. A gyakorlatban lehetetlen megélni ebből, vagy ha mégis, akkor jelentősen csökkenteni kell a korábbi életszínvonalat. A kérdés csupán az, hogy miként lehetséges ez úgy, hogy közben a kiadások már csak az egészség megőrzése miatt is megsokszorozódnak? S mi a helyzet a szintén jó közérzetet vagy például fájdalomcsillapítást célzó gyógyüdülésekkel? Finanszírozható az autó fenntartása nyugdíjasként is? 

Legyen szó akár a napi gyógyszerek kiváltásáról, akár a különféle készülékek, segédeszközök beszerzéséről, a költségek igen magasak. Egy-egy komolyabb megbetegedés esetén sok nyugdíjas szeretné a legjobb ellátást kapni, de a társadalombiztosítás keretein belül ez nem biztos, hogy sikerül is. A magánklinikák viszont csillagászati összegekért vállalnak már egy egyszerű vizsgálatot is. Le kellene mondanunk a gyógyulásba vetett hitről és esélyről kizárólag az anyagiak miatt? S mi a helyzet a gyerekek, unokák támogatásával, vagy a megszokott éves pihenésekkel? Törvényszerű, hogy az átdolgozott élet után egy minőségében nem megfelelő élet várjon ránk?



A GRANTIS 2017-es nyugdíjkalkulátora szerint is meglepő a várható nyugdíj összege. No, nem a maga pozitív értelmében, inkább elképesztő, hogy milyen alacsony összegre lehet számítani. Sokszor bebizonyosodott már, hogy amit a döntéshozók anyagiak tekintetében elképzelnek, kiszámolnak, az a gyakorlatban korántsem állja meg a helyét. Nincs ez másként akkor sem, ha az állami nyugdíjról van szó. Fontos tehát, hogy akár már az első néhány, munkával töltött évben is gondoskodjunk arról, hogy anyagi biztonságot teremtsünk és a megfelelő megtakarítási forma mellett tegyük le a voksot. A nyugdíjcélú lehetőségek nagy előnye, hogy állami támogatást is igénybe lehet venni hozzájuk, mely jelentősen növelheti a félretett összeget. 

Sokan vagyunk úgy vele, hogy nem mozgunk otthonosan a pénzügyek terén. Ilyenkor érdemes független szakemberhez fordulni, aki pontosan tudja, hogy milyen megoldások felelnének meg elképzeléseinknek. Például a Nyugdíj Előtakarékossági Számla esetében az értékpapírok közötti választást soha ne bízzuk a pénzintézet munkatársaira, hiszen ők nem biztos, hogy az ügyfelek érdekeit tartják elsődlegesnek. 

Elég csak néhányat kattintani a világhálón, vagy körülnézni az élelmiszerüzletekben, és egyértelműen bebizonyosodik, hogy napjaink nyugdíjasai sajnos korántsem azon az életszínvonalon élnek, amely biztosítaná a mindennapi kényelmet. Hogy ez ne fordulhasson elő Önnel, érdemes mihamarabb tájékozódni az öngondoskodásban rejlő lehetőségekről. A nyugdíjas éveknek nem kell feltétlenül a megszorításokról szólniuk. A felmerülő kiadások az egészségmegőrzéssel kapcsolatban, vagy a megérdemelt pihenés, wellness utazások és gyógyfürdőzési lehetőségek is finanszírozhatóak akkor, ha már előre tervezünk és megtakarítunk. A többféle öngondoskodási forma között mindenki megtalálhatja azt, mely jellegénél fogva leginkább megfelel az elképzeléseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!