Gazdaság

2017.03.15. 20:30

A több szabadtéri, kerti munka hosszabb életet eredményezhet

Szombathely - A kertészkedés nemcsak hasznos, de egészséges is lehet. Jótanácsok a tavaszi munkákhoz.

Turbók Attila

- A népszerű versre utalva, annak, aki kertészkedik, nem feltétlenül kell a kelő nappal kelnie, de a jó levegő áldásos hatása már bizonyított tény. Itt a kora tavasz, ideje kimenni a kiskertbe, megkezdeni a kerti munkát, amely nemcsak hasznos, egészséges is - mondta Horváthné Kocsis Henrietta. Kertészeti szakértőnk hangsúlyozta: a munkák megkezdése előtt ajánlott rendbe tenni a kertet, elhordani az avart, megszüntetni a növények téli takarását, aztán már lehet vetni a magokat is.

- A sóska, a spenót, az uborka és a fűszernövények már vethetők, ugyanígy a nyári virágok magjait is földbe tehetjük - mondta a szakértő. Hozzátette: pont Vas megyében fontos, hogy a kötött, agyagos talajban megfelelő ültetőgödröket alakítsunk ki, a szabadgyökeres gyümölcsfák esetén akár 60-80 centiméterre is áshatunk. - A tápanyag-utánpótlásnál nagyobb hangsúlyt kapjon a természetes szer, például a szárított, porított marhatrágya - mondta Horváthné Kocsis Henrietta. Kiemelte: lehetőségeink szerint kerüljük a vegyszeres növényvédelmet, már csak azért is, mert saját terményeinket általában magunk esszük meg.

- A gyermekes családoknál ez utóbbi nagyon fontos kérdés, a zöldségek esetében például a nagy bevásárlóközpontok polcain több ezer kilométert utaztatott árukat lehet kapni, amelyek jó részét komoly vegyszerekkel kezelik az esztétikai megjelenés és a rövidített érlelési időszak miatt - jelentette ki a szakember, aki mindjárt alternatív megoldásokkal is szolgált. Úgy véli, napjainkban már olyan növények ültetését javasolják zöldségeink, virágaink mellé, melyek annak a haszonnövénynek a kártevőit riasztják el. - Jó példa erre a levendula, amely levéltetveket riasztja, de eleink csalánpermetezése is hasznos lehet.

Horváthné Kocsis Henrietta: A fák telepítésénél is a természetes tápanyag-utánpótlás javasolható Fotó: Turbók Attila

Létezik már a petúnia és muskátli közé ültethető szúnyogűző virág, de hallani arról is, hogy kedvenc paprikánk és paradicsomunk közé hagymát ültetnek a kártevők ellen - mondta a szakember. Érdekességképpen megjegyezte, hogy nagyobb állatok ellen is lehet növényekkel védekezni: például a néhány méterenként kiültetett ehető díszhagyma a vakondokot riasztja el a haszonnövények környékéről, és a teraszra ültetett virágainkat a mindenhol okvetlenkedő macskáktól is védhetjük macskaűző növénnyel. Utóbbit a terasz négy sarkára ültetve házi kedvencünket tudjuk távol tartani.

- E munkák mellett már a tavaszi lemosó permetezésre is gondolhatunk, és megkezdhetjük a metszéseket is. Utóbbiak esetén azonban nem árt a szakemberek segítségét is igénybe venni. Ültetéskor a gyökeret kisebb, a lombozatot nagyobb mértékben vágjuk vissza, de a meglévő gyümölcsfáink metszéséhez nem árt némi szakértelem - tette hozzá a kertész. A metszési tanácsokat több kertészetben gyakorlatban is bemutatják.

- A tavaszi kerti munkák azonban nem csak az esztétikáról, a zöldségtermesztésről szólnak. Napjainkban bizonyított tény, hogy a jó levegőn végzett munka nemcsak szép növényt, de egészséges testet is nevel - jelentette ki Horváthné Kocsis Henrietta. Az irodai vagy ülőmunka után felüdülés lehet egy kis kerti ténykedés, a kinti munkának kézzelfogható és rövid távú haszna is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!