Gazdaság

2017.03.15. 19:30

Ígéretes a gyümölcstermés, A kemény tél után csak a májusi fagyok veszélyeztethetnek

Körkép - A hosszan tartó, súlyos mínuszok ellenére a gyümölcsfáink termése kiválónak ígérkezik - jelentette a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt.

Vas Népe

Egy szaporítóanyagok előállításával és forgalmazásával foglalkozó társaság szakemberei tizennégy gyümölcsfajta rügymintáiból állapították meg, hogy a kemény tél nem okozott jelentős fagykárt: az alma- és a meggytermés miatt nem kell aggódnunk idén, hacsak a májusi lehűlések nem változtatnak ezen a helyzeten.

Soha nem voltak még ilyen ellenállóak a hazai gyümölcsfák a kemény téli időjárásban. Az akár mínusz 17 fokra lehűlt keleti gazdaságokban épen maradt mind az alma, mind a meggytermés - ez derült ki a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt. (MKSZN) újfehértói telephelyének vizsgálataiból. A szakemberek nyolc alma- és hat meggyfajtából szedtek le rügymintákat, amelyeket a helyi laboratóriumban értékeltek ki.

Megkezdődtek a mezőgazdasági munkák. A kemény tél egyelőre nem okozott jelentős károkat Fotó: Unger Tamás

- November végétől kezdett lehűlni a levegő, és egész decemberben, januárban, sőt még februárban is folyamatos mínuszok voltak. A fák december elején mélynyugalmi állapotba szenderülnek, és általában csak olyankor van probléma, ha az erős hidegben pár napra vagy hétre melegedés áll be. Ekkor ugyanis beindul a fák nedvkeringése, amely egy újabb erős mínuszban sérülékennyé teszi a rügyeket, így azok megfagyhatnak - magyarázta Szabó Tibor, az MKSZN tudományos főmunkatársa.

A szaporítóanyag-előállítással és annak fejlesztésével foglalkozó magyar cég munkatársai Újfehértón kétméteres magasságból, véletlenszerűen vettek mintát a rügyekből. A meggyfajták közül egyedül a debreceni bőtermő rügyei sérültek jelentősebben, a leszedett minta negyede károsodott. A szakemberek szerint azonban még ez sem jelenti azt, hogy gyenge lesz a termés, hiszen rengeteg virág találha-tó egy fán, és a bősé-ges gyümölcshozamhoz elég, ha ezeknek 15-20 százaléka megköt.

Az előremutató terméshozamot egyedül a májusi lehűlések veszélyeztetik, ha azonban kora tavasszal nem lesznek mínuszok, bőséges gyümölcsszüretre számíthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!