Gazdaság

2017.03.27. 16:10

Nagy segítség a gazdáknak a sárvári agrárgazdasági szolgáltató központ

Sárvár - A nemrég nyitott sárvári iroda működését egyfajta kísérletként kezeli a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A hazai gazdálkodóknak azonban létszükséglet lehet.

Turbók Attila

Az országban - Hajdúböszörmény után - másodikként nyitotta meg szolgáltató központját Sárváron a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A február végi avatón elhangzott: az elmúlt években fontos célként tűzték ki, hogy a mintegy 400 ezer fős tagságról tényleges adatokkal rendelkezzenek. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az iroda megnyitóján hangoztatta: feladatuknak tartják az ügyfélközpontúságot, hatékonyan szeretnék a gazdákat megszólítani és kiszolgálni.

- Ezt a megszólítást és a gazdák segítését napjainkra kézzelfoghatóan elindítottuk - jelentette ki lapunknak Pusztavámi Márton, a NAK megyei elnöke. A sárvári iroda elsősorban az eredetileg is kitűzött kettős funkciónak felel meg: az adminisztratív kötelezettségeknek és az információs központ feladatának. - Elöljáróban azonban azt is hozzá kell tenni, irodánkat támogatásokból működtetjük. Ahhoz, hogy ez hosszú távon is folytatódjon, sikeres működést kell megvalósítanunk, amely leginkább a vasi gazdálkodóknál csapódik le - mondta a megyei elnök. Amennyiben a NAK sárvári "kísérlete" sikeresnek bizonyul, úgy az ország minden megyéjében nyitnak egy Vas megyeihez hasonló központot, de akár a félszáz iroda nyitása is elképzelhető szerte Magyarországon.

- Sárváron mi keressük meg a megyei termelőket azzal, hogy számukra tájékoztató fórumokat szervezünk a mezőgazdaság szinte minden szegmenséről - mondta Pusztavámi Márton. A NAK Vas megyei szervezetének újítását, tájékoztatóját már két alkalommal is megrendezték a fürdővárosban, azonban mind a megszólított gazdák, mind a tájékoztatót tartó cégek létszámát tovább szeretnék bővíteni.

Pusztavámi Márton: A gazdálkodók kezeljék egyfajta zarándokhelyként a sárvári irodát Fotó: Turbók Attila

- Azt szeretnénk elérni, hogy a gazdálkodók egyfajta zarándokhelyként kezeljék a sárvári irodát, ahova nem csak a fórumokra érdemes bejönni. Itt olyan információkkal is el tudjuk látni őket, amelyeket máshol nem feltétlenül tudnak megszerezni. A hazai és külföldi nagy kutatóegyetemek szakmai anyagainak fordítása mellett a mezőgazdaság legfrissebb termelési módozatairól is tudunk tájékoztatást adni, de akár teljes "receptet" adunk a kezdő gazdáknak is - jelentette ki Pusztavámi Márton. Hangsúlyozta: ehhez semmi többet nem kell nyújtani a vasi gazdáknak, mint a teljes nyitottságot a termelési újdonságok, a szakmai tanácsadás iránt.

- Meglehetősen szerteágazó a Vas megyei tulajdonosi struktúra a mezőgazdaságban, talán pont Sárvár környéke az, ahol a nagy cégek dolgoznak, máshol a pár hektáros gazdák járnak ki földjeikre. nem szabad azonban azt hinni, hogy az utóbbiaknak nem érdemes ellátogatni Sárvárra - figyelmeztetett a NAK megyei elnöke.

- A külföldi gazdák mind forrásokban, mind technológiában, mind termelési módozatokban elhúznak mellettünk - nem is túl lassan. Ők diktálnak a piacokon, és ők diktálják az árakat is. Ha nem szerzünk magunknak minél több információt, vagy például nem digitalizáljuk a termelésünket, akkor véglegesen lemaradunk a versenyben. Aki itt kimarad, az lemarad - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!